IA: Karl-Kristian Kruse har arbejdet for egen vinding
Ane Hansen skriver i en pressemeddelelse, hvor hun ikke sparer på de skarpe vendinger, at årets kvotetildeling af makreller er under al kritik.
- I forbindelse med makrelfiskeriet har alle relevante organisationer nu ytret sig yderst kritisk overfor Naalakkersuisuts håndtering af makrelfiskeriet, men den velbegrundede kritik er blevet ignoreret og forblevet uhåndteret, skriver Ane Hansen.
Habilitetsspørgsmålet
Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse, er blevet kritiseret fra flere sider, hvor spørgsmålet om hans habilitet har fyldt meget.
Revisionsselskabet Deloitte har da også sat det under lup, og i følge deres redegørelse troede Karl-Kristian Kruse, at han løste habilitetsproblemet, da han rev sig løs fra KNT's bestyrelse og overdrog sin anpart til sin søn. Men det flugter ikke bestemmelserne om inhabilitet i sagsbehandlingsloven, og da han blev klar over sin inhabilitet, trådte han tilbage.
Læs også Kruse vidste ikke bedre
Læs også Deloitte: Makrelkvotetildelingen har kørt efter bogen
Departementet har siden forsvaret Karl-Kristian Kruse med, at "han handlede i god tro".
'Egen vinding'
Han erklærede sig dog først inhabil, efter at sagsbehandlingen af makrelkvoten var blevet færdig. Og for Ane Hansen virker det mistænkeligt.
- Det er tydeligt, at man har arbejdet for egen vinding. Idet naalakkersuisoq for fiskeri, som var i bestyrelsen for KNT, først afgav sin anpart til en i den nærmeste familie den 8. februar, og dette selskab havde allerede den 19. januar ansøgt om en makrelkvote.
- Der var 49 ansøgere, og de var en af de 15 ansøgere, som fik en kvote, uden at man dog skrev en begrundelse dertil, skriver Ane Hansen.
Læs også Karl-Kristian Kruse tavs
Forundret
Hun er også forundret over, hvordan et medlem af Naalakkersuisut kunne kludre i habilitetsreglerne.
- Når de nye Naalakkersuisut kommer til, bliver de som noget af det første fra departementet gjort bekendt med deres rettigheder og, hvornår der kan sættes spørgsmålstegn ved éns habilitet. Derfor kan man ikke bruge som undskyldning, at man ikke vidste bedre omkring disse rettigheder, og formanden for Naalakkersuisut burde fuldføre sin pligt til at sørge for at disse rettigheder bliver fulgt, skriver Ane Hansen.
Læs også KNAPK efterlyser konsekvenser af makrelkvotetildeling