Opsigtsvækkende resultat: Flertal vil have Grønland tilbage i EU

En ny undersøgelse afslører et overraskende resultat. 60 procent af de adspurgte svarer nemlig, at de vil stemme ja, hvis der blev afholdt en folkeafstemning om at bringe Grønland tilbage i EU.
60 procent svarer, at de vil have Grønland tilbage i EU. Sker det, vil Grønland være det første land til at forlade unionen for efterfølgende at vende tilbage. Foto © : Pedersen Peer/Ritzau Scanpix
13. december 2024 07:33

40 år efter Grønland forlod EU, er stemningen måske ved at vende.

I en undersøgelse foretaget af Nasiffik – Center for Udenrigs- og Sikkerhedspolitik på Ilisimatusarfik – svarer 60 procent af de adspurgte nemlig, at de vil stemme 'aap', hvis der blev afholdt en folkeafstemning om grønlandsk medlemskab af EU.

- Det er et overraskende resultat, at der nu er et relativt stort flertal i den grønlandske befolkning, der mener, at Grønland burde melde sig ind i EU, siger Rasmus Leander Nielsen, leder af Nasiffik.

I 1985 var Grønland ellers det første land i verden til at kappe båndene til EU.

Det skete efter en vejledende folkeafstemning i 1982, hvor 53 procent af de stemmeberettigede sagde 'baaj' til den europæiske union.

Overraskelsen over det opsigtsvækkende resultat bliver ikke mindre af, at forskerne i 2021 også spurgte befolkningen om deres holdning til et potentielt EU-medlemskab. Dengang svarede 60 procent dog, at de var imod.

Grafen viser, at 60 procent vil stemme 'ja' til et grønlandsk medlemskab af EU, mens 40 procent vil stemme 'nej'. Foto © : Nasiffik

EU på charmeoffensiv

Hvorfor befolkningen pludselig har fået smag for EU, giver undersøgelsen ikke et svar på. Rasmus Leander Nielsen har dog et forsigtigt bud.

Da undersøgelsen blev lavet, var der nemlig meget omtale af EU i medierne, fordi der blev åbnet et nyt EU-kontor i Nuuk, hvor EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, selv kom forbi og deltog i festlighederne.

- Resultatet kan være et signal om, at folk er glade for samarbejdet med EU, og at EU gør meget for landskassen, støtter skolevæsenet og grøn energi, lyder en forsigtig vurdering fra Rasmus Leander Nielsen.

Samarbejde mellem Grønland og EU

  • EU er den næststørste bidragsyder til Grønlands økonomi. Ifølge finansloven for i år bidrager EU med over 250 millioner kroner til landets økonomi.
  • Der er flere økonomiske samarbejdsaftaler imellem EU og Grønland, som særligt har fokus på fiskeri og uddannelse.
  • Grønland er det eneste land i Arktis, der har samarbejdsaftaler med EU.
  • Grønland meldte sig ud af EU, der dengang hed EF, i 1985.

Diplomater klør sig i håret

Selvom der i undersøgelsen er flertal for, at Grønland skal vende tilbage til det europæiske samarbejde, understreger Rasmus Leander Nielsen, at det ikke betyder, at resultatet med sikkerhed vil være det samme, hvis der blev afholdt en folkeafstemning.

For et par måneder siden præsenterede Rasmus Leander Nielsen undersøgelsens resultater for diplomaterne i Udenrigsdepartementet, og deres reaktion var præget af undren. "Det er jo ikke noget, vi diskuterer politisk," lød svaret.

Sådan er undersøgelsen lavet

Undersøgelsen er gennemført af EPINION ved hjælp af telefoninterviews, og EPINION har ansat grønlandsktalende interviewere til at foretage opkaldene.

I undersøgelsen deltager 702 personer, som udgør et repræsentativt udsnit af den grønlandske befolkning på tværs af alder, køn, bopæl med mere.

Den statistiske fejlmargin ligger mellem 2,5 - 3 procent.

 

Faktisk skal man flere år tilbage for at finde et eksempel på et grønlandsk parti, som viste svag interesse for EU, fortæller Rasmus Leander Nielsen.

- Demokraterne stillede for 6-7 år siden spørgsmålet, om der skulle laves en analyse af fordele og ulemper for Grønland ved at blive fuldgyldigt medlem af EU, siger han.

Derfor er det også tvivlsomt, om spørgsmålet i en nær fremtid vil blive taget op i en ny folkeafstemning.