Ny undersøgelse: Vi vil den arktiske familie i en usikker verden

Mens krige og konflikter præger verden, søger grønlænderne fred hos de øvrige arktiske stater. Kina og Rusland er ude i kulden, og også USA er faldet i popularitet.
I undersøgelsen svarer folk, at de ikke er bekymrede for en øget militarisering af Arktis. Derimod vurderes økonomien at være den største udfordring for det grønlandske samfund. Foto © : Kim Møller Petersen/Arktisk Kommando
12. december 2024 07:36

Opbrud i Mellemøsten, krig i Ukraine og genvalg af Donald Trump som præsident i USA. Det er alle eksempler på, at vi lever i en tid, hvor den verdensorden, vi kender, er under forandring.

Noget, der også påvirker befolkningen her i det nordligste hjørne af verden.

For første gang siden 2021 udkommer Nasiffik – Center for Udenrigs- og Sikkerhedspolitik på Ilisimatusarfik – med en undersøgelse, der har set på, hvad den grønlandske befolkning mener om en række udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Undersøgelsen viser blandt andet, at befolkningen er blevet mere skeptisk overfor omverdenen, og at hver tredje oplever, at truslen mod Grønland er høj eller meget høj.

Måske er det derfor, 80 procent svarer, de gerne ser, der bliver knyttet endnu stærkere bånd til de nærmeste arktiske stater.

- Det er Canada, Island og Arktisk Råd, der ligger helt i toppen, når det kommer til, hvem man gerne vil have mere samarbejde med, siger Rasmus Leander Nielsen, der leder Nasiffik.

Da flyruten mellem Nuuk og København åbnede for nyligt, lagde Múte B. Egede (IA), formand for naalakkersuisut, da også vægt på, at den nye lufthavn flytter Grønland tættere på Canada og Alaska.

- Vores stammefrænder i Canada og i Alaska skal vi have et bedre samarbejde med. Der er så mange ting, vi kan spejle os i. Det er ikke altid Grønland-Danmark og Grønland-Norden, man skal kigge på, sagde Múte B. Egede til DR.

I grafen kan man se, hvad folk har svaret på spørgsmålet om, hvorvidt Grønland skal samarbejde mere eller mindre med følgende lande og ogranisationer. De mørkeblå, -røde og -grå farver viser svarene fra 2024, mens de lyseblå, -røde og -går farver viser svarene fra 2021. Foto © : Nasiffik

Interessen for USA er kølnet

Naalakkersuisuts ønske om et øget arktisk-nordamerikansk samarbejde er altså i trit med befolkningen.

Når det kommer til synet på USA, tegner der sig dog et noget anderledes billede. I årevis har ledende grønlandske politikere talt varmt om et øget samarbejde med den store nabo mod sydvest. Men ser man på, hvad folk rent faktisk svarer i undersøgelsen, er de mere forbeholden.

Faktisk er den offentlige holdning til USA kølnet en del siden 2021. Her svarede knap 70 procent, at de ville øge samarbejdet med USA. I dag er tallet nede på 59 procent.

Ifølge Rasmus Leander Nielsen kan undersøgelsen ikke forklare, hvorfor der er større skepsis overfor USA, men det skyldes ikke valget af Donald Trump, da undersøgelsen er lavet før, han blev genvalgt.

- Jeg tror, der er mange forskellige årsager til, at interessen for samarbejde med USA er lavere. Men når man tænker på, hvor meget fokus naalakkersuisut har på USA i den nye udenrigsstrategi, er befolkningen noget mere lunken, siger han.

Sammenlignet med USA er der lidt flere i undersøgelsen, som svarer, at de gerne ser mere samarbejde med Danmark og EU.

Sådan er undersøgelsen lavet

Undersøgelsen er gennemført af EPINION ved hjælp af telefoninterviews, og EPINION har ansat grønlandsktalende interviewere til at foretage opkaldene.

I undersøgelsen deltager 702 personer, som udgør et repræsentativt udsnit af den grønlandske befolkning på tværs af alder, køn, bopæl med mere.

Den statistiske fejlmargin ligger mellem 2,5 - 3 procent.

 

Grønland har valgt Vesten og lægger Kina og Rusland på is

Siden Nasiffik sidst spurgte befolkningen om deres syn på udenrigs- og sikkerhedspolitikken, er der sket store forandringer på den globale scene.

Kampen mellem USA og Kina om at være den dominerende stormagt i verden er spidset til, og Rusland har invaderet Ukraine.

Det smitter også af på befolkningens holdning til, hvordan samarbejdet med de to lande skal udvikle sig.

- I bunden har vi Kina og Rusland. Især Rusland er faldet markant efter invasionen af Ukraine. Det er tydeligt, at Grønland har valgt den vestlige alliance og samarbejdet med Nordamerika og Europa, siger Rasmus Leander Nielsen.

Ser man på tallene i undersøgelsen, svarer 55 procent af de adspurgte, at Grønland skal samarbejde mindre med Kina, mens hele 70 procent svarer det samme i forhold til Rusland.

Torsdag 12. december fra klokken 15.00-16.30 afholder Nasiffik et arrangement på Ilisimatusarfik, hvor de fortæller mere om undersøgelsens resultater.