Grønland skal udpege en ny arktisk ambassadør

En årelang strid mellem Danmark og Grønland om udpegningen af en arktisk ambassadør har nu nået sin afslutning.
Vivian Motzfeldt overtager formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Danmark. Foto © : KNR
Skrevet af Aleksandar Josevski
20. december 2024 16:26

Det bliver Grønland, der skal udpege en ny arktisk ambassadør frem mod formandskabet i Arktisk Råd i maj 2025.

Det bliver gjort klart i en pressemeddelelse fra Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender.   

Jeg ser samtidig frem til, at vi nu får udnævnt en arktisk ambassadør fra Grønland til formandskabet

Dermed afsluttes en årelang strid mellem Grønland og Danmark om retten til at udpege en arktisk ambassadør og ikke mindst om ambassadørens rødder og nationalitet.

I pressemeddelelsen lyder det:

- Naalakkersuisut udpeger en kandidat til arktisk ambassadør, der efter færøsk og dansk godkendelse udnævnes af udenrigsministeren.

Derudover fastslås det, at naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), på politisk niveau overtager formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Danmark.

- Det er glædeligt, at Grønland nu vil indtage en central rolle under formandskabet i Arktisk Råd. Grønland er det arktiske land i kongeriget, og jeg er glad for, at dette afspejles i den endelige rollefordeling som vores tre lande er nået til enighed om, siger Vivian Motzfeldt.

Hun udtrykker desuden tilfredshed med, at den arktiske ambassadør nu skal udpeges af naalakkersuisut.

-  Det er vigtigt, at det arktiske samarbejde også ledes af folk fra Arktis, da de lever i den virkelighed i Arktis, som klimaforandringer og en ustabil verden er med til at skabe. Det arktiske samarbejde vil derfor nyde godt af, at Grønland løfter et ledende ansvar.

Den nye arktiske ambassadør skal under formandskabet fungere som formand for gruppen af højtstående embedsfolk under Arktisk Råd, og personen vil få base både i Nuuk og i København.

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktiske ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

2023?


Koloniherrementalitet

Det vakte både opmærksomhed og vrede herhjemme, at Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), i marts 2023 udnævnte en dansk diplomat, Tobias Elling Rehfeld, til posten som arktisk ambassadør.

Det skete, selv om naalakkersuisut over for den danske regering havde ønsket, at ambassadøren skulle have rødder i Arktis.

Men naalakkersuisut blev ikke inddraget i beslutningen, selv om der i regeringsgrundlaget udlægges som en generel rettesnor, "at intet om Færøerne og Grønland skal besluttes uden om Færøerne og Grønland".

Lars Løkke Rasmussens mente dog ikke, at ambassadørens oprindelse havde betydning. Hans ageren blev blandt andet kaldt ”koloniherrementalitet”, og fra både koalitionen og oppositionen i Inatsisartut lød der kritik mod Danmark.

Men under et rigsmøde i Nuuk i sommeren 2023 åbnede den danske statsminister, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), for muligheden for, at debatten om den arktiske ambassadør skulle forsætte.

Og i august i år slog statsministeren fast, at det vil være naturligt, at "ambassadøren har udgangspunkt i den grønlandske befolkning og grønlandske samfund – at serveretten bliver grønlandsk."

Løkke ser frem til udnævnelsen

I pressemeddelelsen fra Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender udtrykker Lars Løkke Rasmussen tilfredshed med rollefordelingen i Arktisk Råd.

- Det er afgørende, at vi fortsat sikrer et velfungerende, internationalt samarbejde om Arktis. Det skylder vi særligt de omkring fire millioner mennesker, der bor i regionen, og som både mærker klimaforandringerne og den stigende internationale interesse for Arktis, siger han og fortsætter:

Hvad er Arktisk Råd?

  • Arktisk Råd er det primære forum for arktiske lande, hvor der bliver drøftet arktiske anliggender som klima, miljø, samarbejde og bæredygtig udvikling. Rådet har en række arbejdsprojekter, hvor der blandt andet bliver samarbejdet om forskning på tværs af landegrænserne.
  • Rådet består af de otte arktiske stater: Kongeriget Danmark (Danmark, Grønland og Færøerne), USA, Canada, Island, Norge, Sverige, Finland og Rusland.
  • Derudover er seks organisationer, der repræsenterer oprindelige folk, en del af rådet. Det er Arctic Athabaskan Council, Aleut International Association, Gwich’in Council International, Inuit Circumpolar Council, Samerådet og Russian Assciation of Indegenous Peoples of the North (Raipon).
  • Rådet startede i 1996, da der især var ønske om mere miljøsamarbejde.
  • Arktisk Råd beskæftiger sig ikke med sikkerhedspolitik i henhold til stiftelsesaftalen.
  • Formandsskabet går på skift. Kongeriget Danmark overtager formandsskabet som de næste i maj 2025.
  • Da Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine valgte de syv øvrige medlemslande at sætte rådet på pause. Noget samarbejde begyndte dog igen i juni samme år, men det er kun projekter og arbejdsgrupper uden russisk ledelse.

Kilde: Rex.dk

- Og jeg ser samtidig frem til, at vi nu får udnævnt en arktisk ambassadør fra Grønland til formandskabet, der i tæt samarbejde med udenrigstjenesterne i Grønland, Færøerne og Danmark skal varetage hele kongerigets interesser i Arktisk Råd.

Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd løber i to år fra maj 2025 til maj 2027.