Grønland skal udpege en ny arktisk ambassadør
Det bliver Grønland, der skal udpege en ny arktisk ambassadør frem mod formandskabet i Arktisk Råd i maj 2025.
Det bliver gjort klart i en pressemeddelelse fra Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender.
Dermed afsluttes en årelang strid mellem Grønland og Danmark om retten til at udpege en arktisk ambassadør og ikke mindst om ambassadørens rødder og nationalitet.
I pressemeddelelsen lyder det:
- Naalakkersuisut udpeger en kandidat til arktisk ambassadør, der efter færøsk og dansk godkendelse udnævnes af udenrigsministeren.
Derudover fastslås det, at naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), på politisk niveau overtager formandskabet for Arktisk Råd på vegne af Danmark.
- Det er glædeligt, at Grønland nu vil indtage en central rolle under formandskabet i Arktisk Råd. Grønland er det arktiske land i kongeriget, og jeg er glad for, at dette afspejles i den endelige rollefordeling som vores tre lande er nået til enighed om, siger Vivian Motzfeldt.
Hun udtrykker desuden tilfredshed med, at den arktiske ambassadør nu skal udpeges af naalakkersuisut.
- Det er vigtigt, at det arktiske samarbejde også ledes af folk fra Arktis, da de lever i den virkelighed i Arktis, som klimaforandringer og en ustabil verden er med til at skabe. Det arktiske samarbejde vil derfor nyde godt af, at Grønland løfter et ledende ansvar.
Den nye arktiske ambassadør skal under formandskabet fungere som formand for gruppen af højtstående embedsfolk under Arktisk Råd, og personen vil få base både i Nuuk og i København.
Koloniherrementalitet
Det vakte både opmærksomhed og vrede herhjemme, at Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), i marts 2023 udnævnte en dansk diplomat, Tobias Elling Rehfeld, til posten som arktisk ambassadør.
Det skete, selv om naalakkersuisut over for den danske regering havde ønsket, at ambassadøren skulle have rødder i Arktis.
Men naalakkersuisut blev ikke inddraget i beslutningen, selv om der i regeringsgrundlaget udlægges som en generel rettesnor, "at intet om Færøerne og Grønland skal besluttes uden om Færøerne og Grønland".
Lars Løkke Rasmussens mente dog ikke, at ambassadørens oprindelse havde betydning. Hans ageren blev blandt andet kaldt ”koloniherrementalitet”, og fra både koalitionen og oppositionen i Inatsisartut lød der kritik mod Danmark.
Men under et rigsmøde i Nuuk i sommeren 2023 åbnede den danske statsminister, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), for muligheden for, at debatten om den arktiske ambassadør skulle forsætte.
Og i august i år slog statsministeren fast, at det vil være naturligt, at "ambassadøren har udgangspunkt i den grønlandske befolkning og grønlandske samfund – at serveretten bliver grønlandsk."
Løkke ser frem til udnævnelsen
I pressemeddelelsen fra Departementet for Selvstændighed og Udenrigsanliggender udtrykker Lars Løkke Rasmussen tilfredshed med rollefordelingen i Arktisk Råd.
- Det er afgørende, at vi fortsat sikrer et velfungerende, internationalt samarbejde om Arktis. Det skylder vi særligt de omkring fire millioner mennesker, der bor i regionen, og som både mærker klimaforandringerne og den stigende internationale interesse for Arktis, siger han og fortsætter:
- Og jeg ser samtidig frem til, at vi nu får udnævnt en arktisk ambassadør fra Grønland til formandskabet, der i tæt samarbejde med udenrigstjenesterne i Grønland, Færøerne og Danmark skal varetage hele kongerigets interesser i Arktisk Råd.
Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd løber i to år fra maj 2025 til maj 2027.