Motzfeldt: Danmark burde have valgt en inuk som arktisk ambassadør

Danmark har udpeget en ny arktisk ambassadør - og det blev en dansk diplomat. Helt forkert og skidt for samarbejdet med den danske regering, mener naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S).
Den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har ifølge naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt (S) afvist Naalakkersuisuts forslag til posten som arktisk ambassadør for rigsfællesskabet. Foto © : KNR / Malik Brøns
28. marts 2023 10:44

Når den danske regering udpeger en diplomat til at repræsentere kongerigets interesseret i Arktis, bør diplomaten komme fra Arktis.

Det mener naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Erhverv og Handel, Vivian Motzfeldt (S).

I en mail til KNR skriver hun, at den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har tilsidesat et ønske fra Naalakkersuisut om, hvem der burde have posten.

Hvad er en arktisk ambassadør?

Kongeriget Danmark har siden 2012 haft en arktisk ambassadør.

Ambassadøren rolle er at repræsentere og arbejde for rigsfællesskabets interesser i Arktis over for resten af verden.

Den arktiske ambassadør har fast kontor i Udenrigsministeriet i København.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

- Vi havde fra Naalakkersuisuts side givet vore holdninger til kende vedrørende en kommende arktisk ambassadør. Vi havde en ærlig snak med udenrigsministeren, og Lars Løkke Rasmussen har med klar tale afvist os i spørgsmålet, siger Vivian Motzfeldt.

Den nye arktiske ambassadør hedder Tobias Elling Rehfeld, kommer fra en post som dansk ambassadør i Sydafrika og er den femte dansker på posten som arktisk ambassadør for rigsfællesskabet. Han afløser Thomas Winkler, som har været arktisk ambassadør siden 2019. 

Ifølge Vivian Motzfeldt er det paradoksalt, at den danske regering ønsker at udforme en fælles Arktis-strategi i samarbejde med Færøerne og Grønland og samtidig placere en dansk diplomat på posten som arktisk ambassadør i Udenrigsministeriet i København.

-  Det er bemærkelsesværdigt, at ved udpegningen af en Arktisk Ambassadør i Kongeriget, da hører eller inkluderer man ikke Kongerigets eneste arktiske folk i spørgsmålet om udpegningen, skriver hun og tilføjer:

- Måske kunne Danmark lære lidt af Canada og Australien, der på denne front godt kan finde ud af at udpege repræsentanter fra de oprindelige folk til vigtige poster..

Tidligere på måneden har Motzfeldts partifæller, folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam og medlem af Inatsisartut Kuno Fencker, også kritiseret beslutningen.

I en tale i Folketinget tidligere på måneden kritiserede Aki-Matilda Høgh-Dam, at den danske regering på papiret vil inddrage oprindelige folks viden i udenrigspolitikken, men ifølge hende ikke følger det til dørs. 

- Hvis man mener dette, er det netop på tide at anerkende, at den arktiske ambassadør burde være repræsenteret af det folk, som har Arktis som hjem, sagde hun. 

Danske partier: Etnicitet er ikke vigtigere end kvalifikationer

Men ifølge flere danske partier er Siumuts kritikk af udpegelsen helt uhørt.

Over for Radio4 i Danmark siger SFs grønlandsordfører Karsten Hønge, at de faglige kvalifikationer må være vigtigere, end hvor diplomaten kommer fra.

- At sige, at han er diskvalificeret, alene fordi han har en etnisk dansk baggrund, selvom han har en høj kvalificeret diplomarisk baggrund - helt ærligt. Enhver må kunne se, at det her det ender et sted, som vi ikke ønsker, at politiske diskussioner skal ende i Danmark.

Også Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Anders Vistisen, kritiserer over for Radio4, at Siumut går op i den etniske baggrund.

- Det er svært at se det som et fremskridt, at man vil have udpegningerne til at ske på baggrund af race. Og det er jo i virkeligheden det, som de beder om.

KNR har henvendt sig til Udenrigsministeriet i Danmark for en kommentar på kritikken fra naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt (S). Ministeriet er foreløbig ikke vendt tilbage på henvendelsen.