Mette Frederiksen bløder op: Kommer Grønland i møde med arktisk ambassadør

Danmark har forståelse for Grønlands ønske om, at en kommende arktisk ambassadør har ophav i Grønland.
Aksel V. Johannesen (til venstre), Mette Frederiksen og Mute B. Egede til pressemøde på Flyvestation Aalborg. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
27. august 2024 13:28

Der er stadig uenigheder om udnævnelsen af en ny arktisk ambassadør - men en del tyder alligevel på, at pilen peger mod nord. 

Sådan kan man i hvert fald tolke statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Aalborg her til middag. Og på Mute B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut, lød det også som om, at der blæser en mildere brise over konflikten om ambassadøren lige nu.

- Grønland har haft et særligt ønske om, at ambassadøren kommer fra Grønland. Det har vi haft en tvist om. Der er kommet åbninger, men der er ting, vi skal snakke videre om, siger han.

Pressemødet blev holdt efter et andet møde i kontaktudvalget mellem Danmark, Grønland og Færøerne. Det sker, fordi rigsfællesskabets politiske overhoveder er samlet til det årlige rigsmøde i Aalborg i disse dage.

En hangar på Flyvestation Aalborg lagde lokation til mødet. Foto © : Helle Nørrelund/ KNR

Egentlig skulle pressemødet være startet klokken 11 grønlandsk tid – men der gik yderligere en halv time, inden Mute B. Egede trådte frem foran den fremmødte presse i hangaren på Flyvestation Aalborg sammen med statsminister Mette Frederiksen og Færøernes lagmand Aksel V. Johannesen.

Og der er opbakning til det grønlandske ønske fra statsminister Mette Frederiksen.

Serveretten skal være grønlandsk

Det er rigtigt, som landsstyreformanden sagde, at der gennem et stykke tid har været et grønlandsk ønske om, at en arktisk ambassadør har udgangspunkt i Grønland. Det ønske vil vi gerne imødekomme. Jeg synes også, det er naturligt, siger Mette Frederiksen.

- Men vi er ikke helt på plads endnu. Det er dog naturligt, at ambassadøren har udgangspunkt i den grønlandske befolkning og grønlandske samfund – at serveretten bliver grønlandsk.

Det ér nye toner fra Danmark. Tidligere har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne klart afvist at reservere posten til en grønlænder. 

- Vi har altså ikke etnicitet som kriterier for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste, sagde Lars Løkke Rasmussen til den danske avis Politiken i maj sidste år.

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktiske ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

2023?

Han fortalte dog senere, at udnævnelsen af en arktisk ambassadør kommer til at foregå anderledes fremover.

Men hvorfor tager det så lang tid at udnævne en ny arktisk ambassadør?

- Nogle gange tager ting bare tid. Fra Danmark anerkender vi ønsket fra Grønland, og jeg synes, det er vigtigt, når Grønland siger, at det skal være en person der kender Arktis, siger Mette Frederiksen.

Sydafrika-ambassadør blev udnævnt

Balladen om den arktiske ambassadør fik for alvor luft under vingerne 1. september sidste år. Da blev den tidligere Sydafrika-ambassadør Tobias Elling Rehfel udnævnt til posten.

Da var det femte gang, at Danmark udpegede en dansk diplomat til posten.

Det blev startskuddet til en koldfront over Atlanten. For ifølge naalakkersuisut blev de ikke inddraget i den proces. Og naalakkersuisut mente, at ambassadøren burde have været en fra Grønland.

Og siden – det er altså et år siden – er der ikke sluppet afgørende nyt ud om, hvem der skal være arktisk ambassadør.

Tobias Elling Rehfeld, der i første omgang blev udpeget som den mand på posten, skulle officielt have haft første arbejdsdag 1. september sidste år. Men han er endnu ikke tiltrådt. Siden udnævnelsen har han haft titel af kontorchef i afdelingen for Arktis og Nordamerika i det danske udenrigsministerium.

Foto © : Scanpix