Oppositionen kritiserer også: Uheldigt at udpege en karrierediplomat til arktisk ambassadør

Der er opstået kold luft over Atlanten, efter den danske regering har udpeget en ny arktisk ambassadør fra Danmark.
Inatsisartut er enig i kritikken af udpegelsen af en dansk diplomat som ny arktisk ambassadør for rigsfællesskabet. Foto © : Else Olsvig/KNR
02. maj 2023 09:41

Der er for en gang skyld enighed mellem Naalakkersuisut og oppositionen i Inatsisartut.

Det sker i sagen om den arktiske ambassadør, hvor Naalakkersuisut har kritiseret, at Udenrigsministeriet i København har udpeget en dansk diplomat til posten.

Hos Demokratiit siger formand Jens-Frederik Nielsen til KNR:

- Det er uheldigt, at man har udpeget en karrierediplomat til at være arktisk ambassadør, og at man ikke ser på, at man udpeger en, der har et indgående kendskab til arktiske forhold.

Ifølge naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), havde Naalakkersuisut selv foreslået en kandidat - vel at mærke en kandidat med inuitbaggrund. Men det blev afvist af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Vivian Motzfeldt efter Løkke-afvisning: Vi må være klar på at finde vores egen ambassadør

Lars Løkke og andre danske politikere har understreget, at det er Udenrigsministeriet alene, der ansætter ud fra faglige kvalifikationer og ikke ud fra etnicitet.

Og hos Demokraatit er den etniske baggrund heller ikke afgørende.

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktiske ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

VIS MINDRE

- Hos Demokraterne går vi ikke så meget op i, hvilken etnicitet vedkommende har, som bliver udpeget til at være arktisk ambassadør. For os er det helt gennemgribende og vigtigste, at vedkommende har et kendskab til Arktis og de arktiske forhold, siger Jens-Frederik Nielsen til KNR.

Han mener, at den danske regering burde imødekomme Grønland:
 
- Jeg synes, det er et uheldigt signal, som udenrigsministeren i Danmark sender i en tid, hvor vi har brug for samarbejde, mere sammenhørighed i rigsfællesskabet, og hvor regeringen i Danmark mange gange har ytret, at de ønsker et bedre samarbejde og mere inddragelse af Grønland i rigsfællesskabets anliggender, siger han.

Naleraq: Ingen grund til en fælles ambassadør

Det er femte gang, at Udenrigsministeriet i Danmark udpeger en arktisk ambassadør. Men faktisk har Naleraq tidligere kritiseret posten og udpegelsen til den.

Partiets formand, Pele Broberg, mener ikke, at det giver mening at have en arktisk ambassadør for hele rigsfællesskabet. I stedet burde Grønland alene repræsentere sig selv i udlandet uden Danmark.

Løkke afviser grønlandsk indflydelse på valg af ambassadør

- Spørgsmålet er, hvad Danmark vil med en arktisk ambassadør, når de ikke ligger i Arktis? Danmarks nærområde er EU, så hvornår er det, at Danmark begynder at opføre sig som en ligeværdig partner med Nalaakkersuisut og lade Naalakkersuisut repræsentere det arktiske? siger Pele Broberg til KNR.