Hvem skal være arktisk ambassadør? Nu nærmer svaret sig

Siden september har der ikke været en arktisk ambassadør. De tre lande i rigsfællesskabet har holdt møder siden december, og for første gang i mere end et halvt år er der nu nyt i sagen.
Naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender er stærk fortaler for, at det skal være en person fra Grønland, der i fremtiden skal være arktisk ambassadør. Foto © : KNR
19. februar 2024 07:51

Hvem skal være arktisk ambassadør for kongeriget Danmark? Det spørgsmål har ligget hen i det uvisse i mere end et halvt år. Diskussionerne begyndte, efter at det danske udenrigsministerium sidste år udpegede endnu en dansker til posten.

En beslutning, som mødte store protester fra nalaakkersuisut, der mente, at det burde have været en fra Grønland. Efter lang tids tøven fik det da også den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), til at sige, at det ville foregå anderledes fremover. 

Siden da har der ikke været noget nyt i sagen. Stillingen har været ubesat siden september, og den udnævnte arktiske ambassadør er ikke begyndt at arbejde som planlagt.

Men nu tyder noget på, at parterne i Rigsfællesskabet er ved at komme en smule tættere på en løsning.

Har holdt møder siden december

Både Departement for Selvstændighed og Udenrigsanliggender i Grønland og Udenrigsministeriet i Danmark bekræfter i hvert fald, at der har været holdt en række møder i sagen i den seneste tid.

- Der pågår en dialog mellem Danmark, Grønland og Færøerne om spørgsmålet.

- Der er endvidere nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle tre dele af kongeriget, der sammen skal planlægge program og rollefordeling under kongerigets kommende formandskab for Arktisk Råd.

Sådan skriver Udenrigsministeriet i Danmark i et svar til KNR. Her fremgår det også, hvor længe møderne har stået på:

- Arbejdsgruppen havde første møde 14. december 2023 og har haft en række møder siden, svarer Udenrigsministeriet.

Nøjagtig samme melding kommer fra Departement for Selvstændighed og Udenrigsanliggender, der er ansvarlig for den grønlandske del af forhandlingerne.

Men her løfter man også sløret for, at der snart kan være yderligere nyt i sagen:

- Vi forventer at komme tættere på et svar vedrørende Arktisk Ambassadør-titlen senere i marts, medmindre der bliver behov for yderligere drøftelser, lyder det fra Vivian Motzfeldt (Siumut), der er naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender i et svar til KNR.

Endnu intet grønlandsk bud

Der er stadig ikke noget konkret svar på, hvem der i fremtiden kommer til at sidde på posten, og om det bliver en grønlandsk repræsentant, som naalakkersuisut på det kraftigste har ønsket.

KNR har spurgt Vivian Motzfeldt, om nalaakkersuisut har nogen mulige bud på grønlandske kandidater til posten, men har ikke fået svar på henvendelsen inden deadline.

Til gengæld er de nuværende møder de første skridt i sagen, siden rigsmødet mellem Grønland, Danmark og Færøerne i Nuuk i juni sidste år. Det var her den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede for at ændre måden og kriterierne for, hvordan ambassadøren udnævnes. 

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktiske ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

2023?

Tobias Elling Rehfeld, der i første omgang blev udpeget som den mand på posten, skulle officielt have haft første arbejdsdag 1. september sidste år. Men han er endnu ikke tiltrådt. Siden udnævnelsen har han haft titel af kontorchef, afdelingen for Arktis og Nordamerika i det danske udenrigsministerium.