Vivian Motzfeldt efter Løkke-afvisning: Vi må være klar på at finde vores egen ambassadør

Grønland må finde sin egen arktiske ambassadør, hvis ikke den danske regering lytter til kravet om, at ambassadøren skal være inuk, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt.
Vivian Motzfeldt (S) mener, at der er rig mulighed for at finde en inuk til posten som arktisk ambassadør. Foto © : KNR

Grønland vil finde sin egen arktiske ambassadør, hvis den danske regering fortsat ikke inddrager naalakkersuisut i udvælgelsen af ambassadørposten.

Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggener Vivian Motzfeldt (S), efter at den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) overfor Politiken afviser at give resten af rigsfællesskabet indflydelse på, hvem der skal være den kommende arktiske ambassadør.

- Jeg er ked af den måde, dialogen har kørt på. Kolonitiden er forbi, og naalakkersuisut arbejder ud fra en lige dialog. Men det oplever jeg ikke, at vores dialog med Danmark er i dag, siger Vivian Motzfeldt til KNR.

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktisk ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

Der er opstået kold luft over Atlanten, efter at den danske regering har udpeget en ny arktisk ambassadør uden at inddrage naalakkersuisut.

Ifølge naalakkersuisut bør den arktiske ambassadør komme fra Arktis, men det er ikke et krav, den danske udenrigsminister er enig i.

Overfor Politiken afviser Løkke at reservere posten som arktisk ambassadør til en grønlænder.

- Vi har altså ikke etnicitet som kriterier for vores ansættelser i den danske udenrigstjeneste, siger Lars Løkke Rasmussen til den danske avis.

Ansættelsesudvalg for danskere

Det er femte gang i træk, at den danske regering har udvalgt en dansk diplomat til posten som arktisk ambassadør.

Det er på trods af, at naalakkersuisut udtrykte ønske om, at den næste arktiske ambassadør skulle være her fra landet.

Grønland er nemlig det eneste arktiske land i rigsfællesskabet. Derfor er det kun naturligt, at ambassadøren skal være inuk, mener Vivian Motzfeldt.

- Danmark har indtil nu valgt fem danskere som arktisk ambassadører, som hverken har boet heroppe eller har nogen tilknytning hertil. Derfor må det også forventes, at de ikke har et kendskab til vores land og ikke har erfaring med vores udfordringer, siger hun.

Ifølge Vivian Motzfeldt er argumentet for at vælge en dansk diplomat til den vigtige post, at der er en tradition for, at Udenrigsministeriet i København udvælger en embedsmand fra ministeriet.

Men hvis Rigsfællesskabet tager den arktiske befolkning alvorligt, må der nye traditioner til, mener hun.

- Vi forventer at blive inddraget, og det er ikke sket i det her tilfælde. Det er dem, der har bestemt, at ansættelsesudvalget skal bestå af danskere, som kun kan vælge danskere, siger Vivian Motzfeldt.

Vil finde grønlandsk ambassadør

Samtidig mener naalakkersuisoq, at der er rig mulighed for at finde en arktisk ambassadør herhjemme.

- Hvis argumentet skulle være manglende egenskaber, så kan jeg sige, at vi har en masse grønlændere, der passer til stillingen som arktisk ambassadør, siger hun.

Og Vivian Motzfeldt er klar til at lade udvælgelsen begynde.

For hvis ikke der kommer en løsning på konflikten, er det næste skridt i sagen, at Vivian Motzfeldt vil arbejde for, at naalakkersuisut finder sin egen arktiske ambassadør.

- Hvis vores klare ønske ikke bliver hørt, vil jeg høre de andre partier, om de bakker mig op om at finde vores egen ambassasdør, siger hun.

Den nuværende arktiske ambassadør repræsenterer det danske udenrigsministerium. Ønsker naalakkersuisut så, at der skal være to arktiske ambassadører?

- Vi har sendt et signal om, at hvis den danske regering ikke lytter til os og vælger en arktisk ambassadør, som er inuk, vil vi tænke anderledes. Det er meget vigtigt for os, at vi inddrages, når der bliver talt om Grønland, siger Vivian Motzfeldt.