Ekspert om valget af arktisk ambassadør: Grønland udfordrer dansk tradition i Udenrigsministeriet

I Danmark er det en tradition, at ambassadører vælges ud fra deres håndværk som embedsmænd. Men der kan være udsigt til et skifte ved forhandlinger, spår Arktis-ekspert.
Det er i Udenrigsministeriet i København, at den arktiske ambassadør har sin arbejdsplads og herfra varetager kongerigets interesser i Arktis over for resten af verden. Foto © : Jørgen Skytte/um.dk

Det har slået gnister over Atlanten, at den danske regering for femte gang har udpeget en dansk diplomat til posten som arktisk ambassadør frem for en person med arktisk baggrund.

Udenrigsministeriet i København har dog bare fuldt den tradition, som Danmark har for valg af ambassadører generelt. Det siger Ulrik Pram Gad, Arktis-kender og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Hvad laver den arktiske ambassadør?

Den arktisk ambassadør er en kontorchefstilling i Udenrigsministeriet i København, hvor personen står i spidsen for kontoret for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren har desuden til opgave at koordinere Kongerigets fælles udenrigspolitik med Færøerne og Grønland og forholdet til USA og Canada.

Personen er også ansvarlig for at repræsentere rigsfællesskabet i Arktisk Råds møder på embedsmandsniveau.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

- I Danmark har man holdt meget stramt fast i, at de bedste ambassadører er dem, som har det som et professionelt håndværk. Og det sørger man for ved at ansætte nogle embedsmænd i Udenrigsministeriet, og så sender man dem ud som ambassadører i forskellige lande. 

I lande som USA og Norge er der tradition for, at ambassadører er tidligere toppolitikere. De repræsenterer dog stadig den siddende regering i hjemlandet og ikke deres eget parti på poster som ambassadører.

Ifølge naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv og handel, Vivian Motzfeldt (S), havde Grønland foreslået en person med arktisk baggrund til jobbet. Men det blev pure afvist af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Ekspert: Den arktiske ambassadør er anderledes

Posten som arktisk ambassadør er dog markant anderledes end andre ambassadørposter, siger Ulrik Pram Gad.

For det første er ambassadøren ikke sendt afsted for at bo uden for kongeriet som andre ambassadører, men har fast arbejdsplads i Udenrigsministeriet i København, hvor personen er chef for et kontor for Arktis og Nordamerika.

Ambassadøren rejser dog også til møder og forhandlinger i udlandet for at repræsentere Kongeriget Danmarks interesser i Arktis.

Men selv om ambassadøren - som alle andre ambassadører for Danmark - skal repræsentere den danske regerings politik - er Grønlands interesser særlige vigtige for ambassadøren.

Og derfor kunne Udenrigsministeriet godt overveje at lave en undtagelse og vælge en embedsmand med arktisk baggrund til jobbet, siger Ulrik Pram Gad.

- Der kunne man godt argumentere for, at eftersom det primært er Grønland, der ligger i Arktis og ikke så meget Danmark, er det en anden slags ambassadøropgave end de sædvanlige karrierediplomaters opgave.

Det har foreløbig ikke været muligt at få oplyst, hvad årsagen er til, at den danske regering angiveligt har afvist forslaget fra naalakkersuisut.

I et skrifteligt svar til KNR siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen blot, at han ønsker at 'drøfte det spørgsmål direkte med Vivian Motzfeldt' og tilføjer, at dialogen mellem de to er god og tæt.

Mulige forhandlinger om posten

Ulrik Pram Gad vurderer, at der kan være tre årsager til den danske afvisning:

Den første kan være, at Udenrigsministeriet har ønsket at holde fast i sit mangeårige princip om at vælge en embedsmand ud fra diplomatisk erfaring til jobbet frem for den kulturelle baggrund.

Den anden årsag kan være, at Udenrigsministeriet rent faktisk har set sig om efter en grønlandsk kandidat, men ikke har kunnet finde én, der var egnet, eller som har villet acceptere at skulle arbejde for den danske regering.

- Måske er det, vi er i gang med nu, de første indledende skridt som betaling for at være med i en fælles arktisk strategi, at den næste arktiske ambassadør skal være grønlandsk. Det får vi at se.

Tredje årsag kan være, at posten er gemt som led i en forhandling om en kommende Arktis-strategi for hele rigsfællesskabet.

En strategi, som Grønland ikke på forhånd har ville sige, om landet vil være med i. Det skal ifølge Vivian Motzfeldt først besluttes i Inatsisartut.

- Måske er det, vi er i gang med nu, de første indledende skridt som betaling for at være med i en fælles arktisk strategi, at den næste arktiske ambassadør skal være grønlandsk. Det får vi at se, siger Ulrik Pram Gad.

Udenrigsministeriet oplyser til KNR, at udpegelsen af en arktisk ambassadør følger samme retningslinjer som besættelse af alle andre chefstillinger internt i udenrigstjenesten.