Aki-Matilda Høegh-Dam om arktisk ambassadør: Grønlandsk baggrund giver en særlig viden

Hvis rigsfællesskabets nye arktiske ambassør var fra Arktis, ville det medfører naturlige kompetencer til jobbet, siger folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S). Hun afviser kritik om at vælge race frem for faglighed til posten.
Aki-Matilda Høegh-Dam (S) afviser en kritik fra SFs grønlandsordfører i sagen om udpegelsen af den nye arktiske ambassadør. Foto © : Siumut
29. marts 2023 15:26

Man kan ikke holde den etniske baggrund uden for billedet, når Kongeriget Danmark ansætter en ny arktisk ambassadør i Udenrigsministeriet.

For der følger helt naturligt en særlig viden med om Arktis og livet i regionen hos en grønlændere. Det påpegede folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S) tirsdag i en partilederdebat i Folketinget.

- Der er tale om ansættelse ud fra kvalifikationer, hvor tilhørelsesforhold står rimeligt i forhold til, at man kan påregne kendskabet til det arktiske folk, kultur, sprog, geografi, demografi. Simple og logiske krav at stille til prominente stillinger, sagde Aki-mAtilda Høegh-Dam fra talerstolen.

Debatten er blusset op efter en udtalelse fra SF's grønlandsordfører Karsten Hønge i Radio4 i Danmark. Her kritiserer han, at Siumut har ønsket, at regeringen udpegede en grønlandsk kandidat frem for en dansk diplomat til posten som arktisk ambassadør for rigsfællesskabet.

Dermed går Siumut mere op i race end de faglige kvalifikationer hos ambassadøren, mener han.

- At sige, at han er diskvalificeret, alene fordi han har en etnisk dansk baggrund, selvom han har en høj kvalificeret diplomarisk baggrund - helt ærligt. Enhver må kunne se, at det her det ender et sted, som vi ikke ønsker, at politiske diskussioner skal ende i Danmark, siger Karsten Hønge til Radio4.

I Folketingssalen sagde Hønge tirsdag:

- Vi går ikke ind for at lægge racemæssige kriterier til grund for ansættelser, da vi er modstandere af racisme og forskelsbehandling.

Siumut: Ligestilling skal også gælde inden for etnicitet

Kritikken over valget af den danske diplomat har også vakt kritik fra Naalakkersuisut. Herfra havde man klart foreslået en grønlandsk person til posten, oplyser Departementet for Udenrigsanliggender, Handel og Erhverv til KNR.

Hvad er en arktisk ambassadør?

Kongeriget Danmark har siden 2012 haft en arktisk ambassadør.

Ambassadøren rolle er at repræsentere og arbejde for rigsfællesskabets interesser i Arktis over for resten af verden.

Den arktiske ambassadør har fast kontor i Udenrigsministeriet i København.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

Under debatten i Folketinget sagde udenrigsminister og leder af regeringspartiet Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, at partiet overvejer at lave kvoter for kvindelige medlemmer i offentlige virksomheders ledelse.

Det fik Aki-Matilda Høegh-Dam til at spørge, om partiet også vil indføre ligestilling mellem alle marginaliserede grupper i Danmark, herunder grønlændere.

Men den sammenligning bed Lars Løkke Rasmussen ikke på.

- Jeg tror ikke, man én til én kan overføre de overvejelser, man gør i en kønsmæssig problematik til det, sagde han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede, at grønlændere uden tvivl kender Arktis bedre end danskere.

- Der er jo ingen tvivl om, at den grønlandske del af rigsfællesskabet er der, hvor der er nogle åbenbare kompetencer i forhold til det arktiske område. Der er vi andre jo på bagkanthelt naturligt.

Hun omtalte dog ikke valget af den arktiske ambassadør, men sagde:

- Der er i hvert fald ikke nogen i regeringen, der gør sig nogle forestillinger om, at vi ved mere om Grønland, end grønlænderne gør. Vi kunne slet ikke drømme om at se det på den måde. Det handler også om at have et respektfuldt forhold til hinanden.

Til det svarede Aki-Matilda Høegh-Dam med henvisning til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen:

- Det samarbejde, vi har opbygget med Socialdemokratiet, har været givende. Jeg håber bare også, at vi kan se det i de andre regeringspartier fremadrettet.