Efter et år med kritik: Dansk diplomat er stadig arktisk ambassadør

Udenrigsministeriet har i et år beholdt den danske diplomat Tobias Elling Rehfeld som arktisk ambassadør trods protester fra Grønland. Respektløst, lyder det fra flere partier.
Den arktiske ambassadør for Kongeriget Danmark har arbejdsplads i Udenrigsministeriet i København. Et af kravene fra Grønland er dog, at den kommende arktiske ambassadør skal arbejde fra Grønland. Foto © : Jørgen Skytte/um.dk
13. september 2024 07:40

Det vakte stor kritik, da den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne), i marts 2023 udnævnte en dansk diplomat til posten som arktisk ambassadør.

Det skete, selv om naalakkersuisut over for den danske regering havde ønsket, at ambassadøren har rødder i Arktis.

Men nu - godt et år senere - sidder Tobias Elling Rehfeld stadig på posten. Det bekræfter Udenrigsministeriet i en mail til KNR.

- Tobias Elling Rehfeld blev 3. marts i 2023 udnævnt som arktisk ambassadør og kontorchef for Arktis og Nordamerika. Han tiltrådte 1. september 2023, skriver Udenrigsministeriet.

Og det er respektløst, lyder det fra Kuno Fencker fra Siumut, der er medlem af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut.

- Det bliver problematisk, for det handler om respekt og ligeværdighed. Og det viser jo lidt, at Danmark har en eller anden form for koloniherrementalitet. 

Han siger desuden, at Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg ikke er blevet orienteret om, at der fortsat er en dansk embedsmand på posten som arktisk ambassadør.

Også formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, ryster på hovedet af situationen.

- Fra starten af skulle man ikke have udpeget nogen, da man fandt ud af, at Grønland havde andre ønsker.

Kritikken fra Grønland kom efter udnævnelsen af den arktiske ambassadør i foråret 2023. Det var dog først seks måneder senere, altså 1. september, at Tobias Elling Rehfeldt skulle tiltræde.

Og i den periode burde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen have trukket udnævnelsen tilbage, mener Jens-Frederik Nielsen.

- Der synes jeg, at Danmark skulle have lyttet mere specielt med snakken om, at Grønland skal styrkes i rigsfællesskabet, siger Jens-Frederik Nielsen.

Bruger ambassadørtitel uden 'Arktis'

Ifølge deltagerlister fra konferencer i blandt andet EU præsenterer Tobias Elling Rehfeld sig med titlen som "ambassadør" uden at bruge ordet "arktisk".

Han har dog deltaget i en paneldebat i EU's Arktiske Forum og Oprindelige Folks Dialog i Bruxelles i maj i år sammen med blandt andet arktiske ambassadører fra Finland og Sverige.

I marts i år deltog han også i et arrangement i Udenrigspolitisk Selskab i Aarhus, hvor han fremstår som "arktisk ambassadør" på annonceringen for arrangementet.

KNR har også kendskab til, at Udenrigsministeriet har kontaktet et dansk medie og bedt dem korrigere en historie, da mediet i første omgang beskrev posten som arktisk ambassadør som 'ledig'.

Hvad er en arktisk ambassadør?

Kongeriget Danmark har siden 2012 haft en arktisk ambassadør.

Ambassadøren rolle er at repræsentere og arbejde for rigsfællesskabets interesser i Arktis over for resten af verden.

Den arktiske ambassadør har fast kontor i Udenrigsministeriet i København.

Siden 2012 har følgende personer siddet på posten:

Klavs A. Holm  (2012 - 2013)

Erik Vilstrup Lorenzen (2013 - 2016)

Hanne Fugl Eskjær (2016 - 2019) 

Thomas Winkler (2019 - 2023)

Tobias Elling Rehfeld (2023 - )

Flere kilder, som KNR har talt med, oplyser, at Tobias Elling Rehfeld generelt holder sig tilbage med at udtale sig konkret på vegne af Grønland i offentlige forsamlinger.

KNR har spurgt Udenrigsministeriet i København, hvilke opgaver den arktisk ambassadør konkret har, og hvorfor han i nogle sammenhænge kun bruger titlen "ambassadør". 

KNR vil også gerne vide, hvorfor den danske regering har beholdt Tobias Elling Rehfeld på posten.

Men Udenrigsministeriet ønsker ikke at udtale sig om sagen på grund af de nuværende forhandlinger om netop en ny udnævnelse til posten, lyder svaret.

KNR har bedt om et interview med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt (S), for at høre, om naalakkersuisut har krævet Tobias Elling Rehfelds afgang. Hun har dog ikke haft mulighed for at stille op til interview i denne uge, oplyser departementet. 

Uvished om krav fra naalakkersuisut

Hos IA vil formanden for Udenrigs- og Sikkerhedspolitik Udvalg, Pipaluk Lynge, ikke tage stilling til, om Danmark burde have ladet posten som arktisk ambassadør stå åben, ind til Grønland og Danmark er enige om en kandidat.

I stedet siger hun, at Danmark skal respekterer mottoet "Intet om os, uden os", når det gælder Grønland.

Heller ikke Kuno Fencker fra Siumut ved, om naalakkersuisut har sat det som et krav til Danmark.

- Jeg har svært ved at kommentere, hvad naalakkersuisut gør og skal gøre. Og jeg ved heller ikke, hvad der konkret foregår mellem de her forskellige forhandlinger. Så det kan jeg ikke udtale mig om, siger han.

Både naalakkersuisut og den danske regering oplyser, at parterne er tæt på at blive enige om udnævnelsen af en ny arktisk ambassadør, som har rødder i Arktis.

Naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt har dog gjort det klart, at det er et ufravigeligt krav, at den kommende arktiske ambassadør får arbejdsplads i Grønland og arbejder ud fra den sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi, som naalakkersuisut har lanceret.