Afgørelsens time nærmer sig: Hvem skal flippe burgere og vedligeholde Pituffik?

På onsdag er der frist for at byde på servicekontrakten på Thule Air Base og dermed den civile drift af basen. Vinderen bliver dog først afsløret senere på året.
Kampen om kontrakten har efterladt grønlandske politikere utilfredse i flere år. Foto © : Scanpix
15. februar 2022 06:02

Snart bliver der bundet en foreløbig knude på flere års tovtrækkeri om servicekontrakten på Thule Air Base, Pituffik.

På onsdag klokken 14 grønlandsk tid er der nemlig frist for at byde sig til, hvis man vil stå for at styre kantinen, vedligeholde bygningerne på den amerikanske base og alt det, der hører med.

Kampen om kontrakten har efterladt grønlandske politikere utilfredse i flere år. Det startede i 2014, da USA gav opgaven til et amerikansk selskab, Vectrus Services, efter kontrakten havde været på dansk-grønlandske hænder i mange år.

Sagen kort

Sagen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2014. 

Der tildelte USA kontrakten til amerikanske Vectrus Services. 

Ind til da havde kontrakten i mange år været på dansk-grønlandske hænder. Aftalen indbragte godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.

Men servicekontrakten skal ifølge en forsvarsaftale gå til et dansk/grønlandsk selskab. 

Derfor var det ifølge Kongeriget i strid med aftalen mellem USA og Kongeriget, da Vectrus Services fik kontrakten i 2014. 

Vectrus Services har kontrakten ind til 2024.

Kilde: KNR 

Spørger man Danmark og Grønland skete det dog i strid med gældende aftaler med USA dengang.

LÆS OGSÅ Ny aftale om Pituffik: Servicekontrakt om millioner vender hjem til Grønland

Seks år efter - i 2020 - nåede Grønland, USA og Danmark et afgørende vendepunkt i striden med en ny aftale, der skal få kontrakten tilbage til Grønland. 

Reaktionerne var dengang positive, og i Nuuk og København er forventningen, at servicekontrakten kommer 'hjem igen'.

Dansk-grønlandske snubletråde

I aftalen fra 2020 har Danmark og Grønland sørget for, at der bliver lagt snubletråde, som skal sikre, at man ikke ender i samme morads, som sidste gang.

Men intet er sikkert, før papirerne er underskrevet, påpeger Rasmus Leander, der har fulgt sagen gennem mange år og forsker i udenrigspolitik på Ilisimatusarfik.

- Selvom man har lavet sit fodarbejde på en eksemplarisk måde fra amerikansk, dansk og grønlandsk side, kan der gå juristeri i den. Det risikerer, at man ender i en løsning, hvor man i hvert fald fra grønlandsk side ikke vil være tilfreds. 

- USA har jo mange baser på verdensplan. Det her er noget anderledes, end den måde amerikanerne plejer at lave forretning på i forhold til deres kontrakter, siger Rasmus Leander.

LÆS OGSÅ Eksperter om Pituffik-aftale: Grønland har kæmpe betydning i Washington

I aftalen står der, at det selskab, der blandt andet skal stå for at drive kantinen og vedligeholde basen, skal være fysisk tilstede i Grønland og dermed sikre indtægter til landskassen.

Så skal der ansættes et antal grønlandske medarbejdere, og selskabets ledelse skal også bo her i landet. Det nuværende selskab, Vectrus Services, bor kun i Danmark på papiret. Det vil man undgå fremover.

USA risikerer at tabe arbejde på gulvet

Hvad sker der så, hvis den nye servicekontrakt fra 2024 ikke går til et dansk-grønlandsk selskab? Så risikerer amerikanerne ifølge Ramus Leander at spænde ben for sig selv i Nuuk.

- Det vil blive anset som et ret stort nederlag fra grønlandsk side, hvis det her går i vasken en gang til.

- Noget af den goodwill, som amerikanerne er lykkedes med at skabe de seneste år ved for eksempel at åbne konsulatet og række ud til Grønland, vil være svær at opretholde.

I de seneste år har USA styrket sit fokus på Arktis og særligt Grønland. 

Grønland var en topprioritet for tidligere amerikanske ambassadør Carla Sands, der var her flere gange og rejste landet tyndt fra nord til syd og genåbnede USA's konsulat.

LÆS OGSÅ Trusselsvurdering: Russerne vil se en styrkelse af Pituffik som en trussel

Det skabte også overskrifter, da USA indgik en aftale med økonomisk støtte til civile aktiviteter i Grønland med fokus på råstof, turisme og uddannelse.

Så hvorfor vil USA sætte det over styr? 

USA er ikke bare USA. Der er også forskellige interesser. Der sidder nogle, som tænker politisk og tænker på Arktis. Så sidder der nogle andre, som er mere interesserede i, at økonomien giver mening. 

- Det kan spille ind, når man laver noget, som er rimelig simpelt set fra amerikansk side som for eksempel en servicekontrakt, siger Rasmus Leander og tilføjer:

- Det her er også en relativ lille servicekontrakt i det store maskineri, som det amerikanske forsvar er.

Selvom der er frist for at søge udbuddet på onsdag, går der stadig tid, før vinderen bliver afsløret. Det sker formentlig først sidst i efteråret eller i starten af vinteren i år.