Eksperter om Pituffik-aftale: Grønland har kæmpe betydning i Washington
Efter seks års tovtrækkeri er en ny aftale om servicekontrakten på Pituffik endelig faldet på plads.
Og det er et tydeligt tegn på, at USA tager forholdet til Grønland og Danmark meget alvorligt.
Det vurderer seniorforsker Kristian Søby Kristensen, der forsker i udenrigspolitik, herunder i Arktis, hos Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ Steen Lynge: Pituffik-forhandlinger er realistiske inden præsidentvalg
Den nuværende servicekontrakt, som er i hænderne på et amerikansk selskab, udløber i 2024. Fremover bliver det et selskab, der er fysisk til stede i Grønland, som får servicekontrakten.
Sagen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2014.
Der tildelte USA kontrakten til amerikanske Vectrus Services.
Ind til da havde kontrakten i mange år været på dansk-grønlandske hænder. Aftalen indbragte godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.
Men servicekontrakten skal ifølge en forsvarsaftale gå til et dansk/grønlandsk selskab.
Derfor var det ifølge Kongeriget i strid med aftalen mellem USA og Kongeriget, da Vectrus Services fik kontrakten i 2014.
Vectrus Services har kontrakten ind til 2024.
Selskabet skal også have en ledelse, der er bosiddende i Grønland.
- At man har indgået en aftale efter så lang tid, signalerer, at man fra amerikansk side har været lydhør over for de grønlandske og danske bekymringer og betragtninger, siger Kristian Søby Kristensen.
Aftale var også landet med ny præsident
Aftalen er blevet underskrevet mindre end en uge før det amerikanske præsidentvalg.
Og præsidentvalget kan have spillet lidt af en rolle for timingen af aftalen - men ikke indholdet, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og forsker i sikkerhedspolitik i Arktis.
For Demokraterne i USA er enige i, at en ny serviceaftale om Pituffik er nødvendig for at bevare og udvikle forholdet til Grønland.
LÆS OGSÅ Pompeo i København: Vi har diskuteret Arktis og Pituffik
- Demokraterne synes ligesom republikanerne, at USA måske har sovet lidt i timen i Arktis: Nu er der behov for at lukke sikkerhedshuller og skabe et bedre forhold til Grønland, siger han.
TIl gengæld kan Det Republikanske Parti i USA nu bryste sig af, at det var under præsident Trump, at aftalen blev underskrevet.
- Republikanerne kan måske godt se, at den nuværende præsident er ved at tabe. Og så giver det meget god mening at få det her initiativ skudt afsted nu, så det bliver dem, der får æren snarere end den næste administration, siger Jon Rahbek-Clemmesen.
Aftale er led i charmeoffensiv
Både Jon Rahbek-Clemmesen og Kristian Søby Kristensen mener, at USA har været længe om at indse, hvor vigtig Arktis er for USA's sikkerhed.
TIl gengæld har administrationen i Det Hvide Hus de seneste to-tre år været på charmeoffensiv i Grønland.
USA har blandt andet åbnet et konsulat i Nuuk og givet Grønland en såkaldt "hjælpepakke" i form af konsulentbistand på 83 millioner kroner.
- Amerikanerne forsøger i virkeligheden at skabe et bedre forhold til Grønland ved at vise, at der også fordele for Grønland ved at have et tæt forhold til USA, siger Jon Rahbek-Clemmensen.
I august besøgte den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo København. Her varslede han, at Trump-administrationen var parat til at indgå en ny aftale om servicekontrakten på Pituffik.