Steen Lynge: Pituffik-forhandlinger er realistiske inden præsidentvalg

Det er realistisk at indgå en ny aftale om servicekontrakten på Pituffik inden det amerikanske præsidentvalg til november, mener Steen Lynge efter møde med Mike Pompeo.
Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge, har fået nye forhåbninger om en ny aftale for servicekontrakten på Pituffik efter mødet med Mike Pompeo. Foto © : KNR
22. juli 2020 13:50

Der blev ikke indgået nogen konkrete aftaler, da udenrigsministre fra USA, Grønland, Færøerne og Danmark i dag mødtes i København.

Alligevel var der en lille åbngning i den mangeårige diskussion om servicekontrakten på Pituffik.

På mødet fremlagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge fra Demokraatit, Grønlands ønske om at genforhandle betingelserne for servicekontraten. Og det blev åbent og vilvilligt modtaget af den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.

LÆS OGSÅ Pompeo i København: Vi har diskuteret Arktis og Pituffik

Det siger Steen Lynge til KNR.

- Jeg synes, det var positivt at høre, at Pompeo havde fokus på Thule Air Base, og at vi skal have fundet en løsning, der er til gavn for begge parter (Grønland og USA, red.). 

Pompeo: Grønland skal drage fuldt ud fordel af Pituffik

Ifølge Steen Lynge er det nyt, at USA åbent siger, at Grønland skal have større gavn af servicekontrakten på Pituffik.

Hvilke elementer en kommende aftale vil indeholde, tør han dog ikke sige.

Til gengæld er det muligt, at en ny aftale kan komme i hus mellem Grønland, Danmark og USA, inden der er præsidentvalg i USA til november. 

LÆS OGSÅ Lynge inden møde med Pompeo: Der vil opstå uenighed

- Mødet i dag gav anledning til en forhåbning om, at vi kan have en god løsning på en hurtig måde, siger Steen Lynge til KNR.

På et pressemøde onsdag eftermiddag i København sagde den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, at USA ville fortsætte med at arbejde for en ny aftale om servicekontrakten på Pituffik.

- Vi vil fortsat arbejde for at sikre, at vores grønlandske naboer drager fuldt ud fordel af Thule Air Base. Et emne, der betyder forfærdeligt meget for os alle, sagde han.

Servicekontrakten på Pituffik kom på amerikanske hænder i 2014, og det var et tab for Grønland. Før det indbragte aftalen godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.