Lynge inden møde med Pompeo: Der vil opstå uenighed

Der vil være punkter, som vi bliver nødt til at tale om, siger Steen Lynge før møde med USA's udenrigsminister.
Dagen før, at USA's udenrigsminister kom til Danmark, har den danske udenrigsminister, Grønlands naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender holdt møde. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
21. juli 2020 17:08

Både Danmark, Grønland og Færøerne sidder med ved bordet, når USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, kommer til København.

USA's aktiviteter i Arktis og den generelle situation i området er nemlig på dagsordenen på mødet i morgen onsdag, som den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod er vært for.

Men selvom de tre lande indgår i ét og samme rigsfællesskab, har de forskellige dagsordener med sig. Det påpeger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge fra Demokraatit, tirsdag på et pressemøde i København. 

- Der vil være interessekonflikter indimellem. Det må vi føre en dialog om og løse på bedste vis. Det er meget vigtigt for den grønlandske regering, at den økonomiske udvikling ikke hindres, fordi der er uenighed i rigsfællesskabet.

- Der vil være punkter, som vi bliver nødt til at tale om, siger han. 

Noget af det, som naalakkersuisoq vil drøfte, er servicekontrakten på Pituffik. Den kom på amerikanske hænder i 2014, og det var et tab for Grønland. Før det indbragte aftalen godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.

Og den bør igen gavne den grønlandske befolkning mest muligt, påpeger Lynge.

Fælles budskab om sikkerhed

Dog er de tre politikere enige om særligt ét punkt, som de vil drøfte med deres amerikanske kollega. Sikkerhedssituationen i Arktis.

Det bliver nævnt flere gange af dem alle. Vi må passe på Arktis, påpeger Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana.

- For Færøerne betyder Arktis så utrolig meget. Det er faktisk vores spisekammer, og det har det også været for vores forfædre i mange, mange år, siger han og tilføjer: 

- Så vi er meget bekymrede, hvis Arktis skulle blive en legeplads for de store magter. Det ligger os meget på sinde at møde den amerikanske udenrigsminister og få vores budskab ud.

LÆS OGSÅ Steen Lynge inden møde med Pompeo: Vi skal have servicekontrakten på Pituffik tilbage

Også udenrigsminister Jeppe Kofod pointerede, at han anså mødet med Pompeo som en 'unik mulighed' for at præge udviklingen i Arktis. Han påpeger, at det ikke bliver et "høflighedsmøde":

- Vi insisterer på en udvikling i regionen, der kommer befolkningen til gode, siger Kofod.

- Et stærkt og godt samarbende mellem kongeriget og vores tætte allierede USA er altafgørende for at bevare arktis som en region, hvor målsætningen er lavspænding også i en tid, hvor der er meget forandring. Og øget interesse både militært og økonomisk. 

Og det er vigtigt, at de tre politikere står skulder ved skulder, påpeger Kofod.

- Det er en forudsætning for at varetage vores interesser og vores værdier, at vi gør det.