URAN Advokatrådet: Uranlovforslag på kant med grundloven

Lovforslaget om sikkerhedskontrol af nukleart materiale, som Folketinget og Inatsisartut snart skal behandle, er på kant med grundloven.
1
2 Foto © : KNR
01. april 2016 05:50

Sådan lyder det fra Advokatrådet, som mener, at reglerne om privatboligens ukrænkelighed risikerer at blive overtrådt under kontrolbesøg af fx uran.

Grundloven risikerer at blive overtrådt, når myndigheder i fremtiden skal føre kontrol med nukleart materiale, såsom uran, i Grønland.

Det siger generalsekretæren i Advokatforbundet i Danmark, Torben Jensen.

- Hvis man forestiller sig en virksomhed, der udvinder uranmalm, er etableret på en måde, hvor der også er privat bolig, så giver det her lovudkast mulighed for, at myndighederne også kan aflægge inspektionsbesøg i den private bolig. Og det synes vi er meget vidtgående. Det skal man altså overveje en ekstra gang, om det er nødvendigt, siger Torben Jensen til KNR.

Læs også Ris og ros til uran-love

Ifølge grundloven er privatboligen nemlig ukrænkelig og kræver en dommers tilladelse, før myndigheder må gå ind i et privat hjem.

Men i lovforslaget om kontrollen med nukleart materiale står, at der kun skal en særlig legitimation hos myndighederne til for at kunne gå ind i private hjem.

Men kontrollen kan ofte ske uden, det er nødvendigt, oplever Advokatrådet.

- Man skal altid, når man laver sådan nogle regler her om kontrol og tilsyn, lige vurdere: Er der en anden måde, vi kan få oplysningen på som myndighed, end at gå ind i folks private hjem, kontorer og boliger? lyder det fra Torben Jensen.

Læs også URAN Kirkegaard: Siumuts politik er klar 

Læs også URAN Aleqa Hammond: Lovgivning giver allerede beskyttelse

Læs også URAN IA: Nu må Siumut tage et standpunkt

I stedet anbefaler rådet, at myndighedernes kontrol kun må omfatte erhvervsejendomme, mens det stadig skal kræve en dommerkendelse for at gå ind i privat hjem.

Advokatrådet påpeger desuden, at man i en kommende lov om kontrolbesøg hos selskaber, der udvinder uran, som hovedregel skal varsle besøget.

Erfaringerne med virksomhedskontroller i Danmark viser nemlig, at uanmeldte besøg af myndighederne kan være meget dyrt for virksomheden og oftest gør kontrollen vanskeligere end ved varslede besøg.