URAN IA: Nu må Siumut tage et standpunkt

Inuit Ataqatigiit anklager tilhængerne af uranudvinding og i særdeleshed Siumut for magtmisbrug på bekostning af folkets sundhed.
Aqqaluaq B. Egede
Aqqaluaq B. Egede Foto © : KNR
21. marts 2016 07:02

Det sker i en pressemeddelelse, hvor IA's politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede udtrykker overraskelse over, at folketingsmedlem og forhenværende formand for Siumut, Aleqa Hammond i Folketinget har udtrykt, at hun ønsker at tjene hurtige penge på uranudvinding fremfor at sikre sundheden for folket.

- Men nu forstår vi, hvorfor Siumut med koalitionen i spidsen har så travlt med at få uranudvindingen godkendt og uden at inddrage befolkningen, skriver Aqqaluaq B. Egede videre.

Han opregner en lang række spørgsmål vedrørende uranudvinding, som partiet savner svar på fra Siumut og Naalakkersuisut.

Og anmoder Naalakkersuisut-formanden om at tage et ansvar og forklare sig.

- Vi kan ikke blive ved med at acceptere, at de folkevalgte ikke vægter borgernes sundhed som det første, skriver Aqqaluaq B. Egede og spørger, om Naalakkersuisuts formand, Kim Kielsen bakker op om de udtalelser, som Aleqa Hammond er kommet med.

Han peger også på, at lovgivningsarbejdet og aftaler med andre lande om uranudvinding er i gang på det politiske niveau. Og at naalakkersuisut er godt i gang med at færdiggøre arbejdet.

Og det er på trods af, at Siumut siger, at "først når det er sikret, at der ikke er sundhedsmæssige farer for befolkningen, vil man godkende uranudvinding".

- Men det er jo løgn og skal kun lukke munden på folk, mener Aqqaluaq B. Egede.

- Nu må Siumut tage et standpunkt og besvare vores spørgsmål, lyder opfordringen altså fra IA.