Øget konkurrence om torskekvoter bekymrer fiskerne: - Der er allerede for mange skibe

Naalakkersuisut hæver kvoten på torsk og gør samtidig plads til et nyt rederi. Flere er kritiske.
fisk, fiskere,
Et nyt fiskeriselskab skal fange torsk i farvandet ud for Østgrønland, mener Naalakkersuisut. Foto © : Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
01. februar 2023 07:16

Flere skal have lov til at fange torsk i farvandene ud for Østgrønland. 

Det mener Naalakkersuisut, der har besluttet at åbne torskefiskeriet i Østgrønland for et nyt og sjette rederi.

Derfor er der i 2023 blevet reserveret en torskekvote på 7.500 tons, som to nye virksomheder ifølge Sermitsiaq.AG allerede har lagt billet ind på. 

Men det kommer til at få store økonomiske konsekvenser for de allerede eksisterende rederier, hvis konkurrencen øges. De tildelte kvoter er nemlig i forvejen så små, at de er opfyldt inden året er omme, og derfor kan de ikke fange fisk i flere måneder.

Sådan lyder det fra Frans Heilmann, der er direktør og medejer af rederiet Sigguk A/S, til KNR

- Alle trawlere står lige nu stille i tre til fire måneder om året, siger han.

Flere skal dele den lille kage

I de seneste år har i alt fem selskaber - Arctic Prime Fisheries ApS, Royal Greenland A/S, Sigguk A/S, Polar Seafood A/S og Qaleralik A/S - fået tildelt torskekvoter i Østgrønland. 

I december sidste år besluttede Naalakkersuisut at hæve torskekvoten med 5.000 tons, så den i 2023 lyder på 27.000 tons i Østgrønland. 

Med udsigterne til at flere nu skal dele kagen, kommer til at få den konsekvens for Arctic Prime Fisheries torskekvote, at den bliver reduceret med 2000 tons. 

Fordeling af torskekvoter 2023:

 

  • Arctic Prime Fisheries ApS: 8.481 tons
  • Sigguk A/S: 3.362 tons
  • Qaleralik A/S: 2.066 tons
  • Royal Greenland A/S: 4.172
  • Polar Seafood Greenland A/S: 1.549 tons
  • Reserve til mulig ny aktør: 7.515 tons

 

I alt: 27.145 tons

 

Kilde: Departementet for fiskeri og fangst.

De øvrige fire selskaber beholder deres nuværende kvote, men også hos dem er det et problem med endnu en aktør i markedet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts oplæg til hellefiskekvote deler vandene

Frans Heilmann mener nemlig, at alle rederier kommer til at tabe penge, fordi der er for mange skibe til at fange for få fisk: 

- Den nuværende TAC (totale tilladte fangstmængde, red.), som er besluttet af Naalakkersuisut, er ikke stor nok til at indsætte flere aktører, siger han til KNR.

Nye aktører er gamle kendinge

Kvoten på de 7.500 tons torsk kommer enten til at tilfalde Tuukkaq Trawl eller Norsaq, som begge har sendt en ansøgning. 

Tuukkag Trawl A/S er ejet af Carl Steffen Christensen og Robert Møller. Carl Steffen Christensen har i forvejen ejerandele i flere andre fiskerivirksomheder i Grønland, og så ejer han 25 procent af Qaleralik A/S, der allerede fisker torsk i Østgrønland.

Og ifølge Carl Christensen så er der plads til endnu en aktør i fiskeriet efter torsk. Det siger han til Sermitsiaq.AG.

- Det er fint, at der kommer en ny aktør ind i fiskeriet. Det kan ikke passe, at det først og fremmest er gamle aktører, der tildeles torskekvoter, siger han.  

Norsaq ApS består af en bred ejerkreds med blandt andre af Kim Høegh-Dam, der også er en kendt aktør i Grønlands fiskerierhverv.  

Hvilken af de to virksomheder der får tildelt kvoten, beslutter Naalakkersuisut efter den 31. marts.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Royal Greenland, om hvordan de forholder sig til, at der bliver lukket en ny aktør ind på markedet. De har ikke ønsket at udtale sig.