Ifølge KNRs oplysninger har Naalakkersuisut allerede fastsat hellefiskekvoten for næste år. Men det er endnu ikke noget, Naalakkersuisut har offentliggjort.Foto: PR. Royal Greenland

Naalakkersuisuts oplæg til hellefiskekvote deler vandene

Oplægget til næste års kystnære hellefiskekvote i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten overstiger forskernes anbefaling med 70 procent.

Naalakkersuisut har haft deres oplæg til næste års hellefiskekvoter i det kystnære fiskeri til høring, og i følge den skal de kystnære fiskere i Upernavik, Uummannaq og Diskobugten hverken fiske mere eller mindre end i år. 

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq: Kvoter skal balancere mellem biologernes råd og fiskernes ønsker

Det vil sige, at fiskerne i de tre områder til sammen skal have lov til at fiske 28.050 tons hellefisk næste år, selvom biologerne i Naturinstituttet i deres rådgivning har foreslået en kvote på 16.438 tons af den eftertragtede fisk.

SQAPK: Glædeligt

Formanden for fiskerforeningen SQAPK er tilfreds med, Naalakkersuisut vil holde fast i en kvote på samme mængde hellefisk som sidste år. 

Han henviser til, at fiskeriet i hans område efter hellefisk i de foregående år har været kendetegnet ved mange stop, mens fiskeriet i dette år har været uden stop. 

Sustainable Fisheries Greenlands medlemmer:

Royal Greenland A/S

Polar Seafood Greenland A/S

KNAPK

Grønlands Erhverv

Arctic Prime Fisheries ApS

Ice Trawl Greenland A/S

Polar Seafood Trawl A/S

Qajaq Trawl A/S

Niisa Trawl A/S

Sikuaq Trawl A/S

Imartuneq A/S

Polar Raajat A/S

P/R Ocean Tiger

Arctic Prime Production ApS

Narsaq Seafood ApS

Kitaa Seafood ApS

Qaleraliq A/S

Sigguk A/S

Jens Sallings Fiskefabrik

Arsuk Food ApS

Polar Pelagic A/S

Pelagic Greenland A/S

 

Tusarfik: Sustainable Fisheries Greenland.

- Det er på tide, at der her i landet udstedes kvoter, der er til glæde, siger Niels Kristian Vetterlain til KNR.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil give hellefiskekvote, der er 70 procent større end, hvad biologerne foreslår

Arbejdsgiverforeningen Grønlands Erhverv er dog uenig.

- Grundlæggende er kvoteforslagene for højt sat for alle tre områder, skriver foreningen i sit høringssvar. KNR har forsøgt at få uddybet svaret, dog uden held.

Forening: Hellefisken bliver mindre

Foreningen Sustainable Fisheries Greenland arbejder for at sikre, at der fiskes bæredygtigt i de grønlandske have, og foreningen vurderer, at Naalakkersuisuts oplæg til kvoten er for høj.

- Konsekvensen ved ikke at følge en given rådgivning og eksempelvis sætte TAC større end rådgivningen er, at risikoen øges for at bestandens størrelse efterfølgende reduceres. I tilfældet med hellefisk vil fisken typisk blive mindre og dermed skal der gøres en større indsats for at fiske den samme mængde fisk, skriver Lisbeth Due Schönemann-Paul, der er foreningens formand, til KNR.

Ifølge KNR´s oplysninger har Naalakkersuisut allerede fastsat hellefiskekvoten for næste år. Men det er endnu ikke noget, Naalakkersuisut har offentliggjort.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl