Selvstændig i Sydgrønland: Vi er blevet brikker i et politisk spil

Det skuffer den selvstændige turistoperatør, Pitsi Høegh, at der ikke kommer den lovede hjælpepakke. Konsekvensen kan blive alvorlig - særligt for nyopstartede selskaber.
Pitsi Høegh er i den grad skuffet over, at naalakkersuisut ikke har holdt deres løfte om hjælpepakke til turistoperatører i syd. Foto © : Pitsi Høegh
08. november 2024 15:28

Indtil videre er der sat et punktum i det problematiske forløb om en hjælpepakke til de turistoperatører i Sydgrønland, som har mistet deres indtægt på grund af storisen. 

Hverken naalakkersuisut eller Finans- og Skatteudvalget vil umiddelbart gøre mere i sagen, og derfor ser de ud til, at de selvstændige må sejle i sin egen sø.

En af dem er Pitsi Høegh, der er direktør i firmaet Greenland Sagalands (og tidligere Inatsisartut-medlem for Siumut).

Selvom hun også er hårdt ramt, så er hun dog mest bekymret på sine kolleger i faget: 

- Vi er knap ti virksomheder, der taler sammen om det her, og hvor alvorligt det står til. Særligt for de nyopstartede virksomheder, som har investeret stort. 



Politik fremfor problemløsning



Pitsi Høegh er bange for, hvad konsekvensen kan blive for hende og de andre turistoperatører i syd.



Indtil videre har de fleste mistet en stor del af den indtægt, de regnede med at skulle hive i land i år. 

Derfor er hun også skuffet over, at der ikke er kommet den hjælp, som naalakkersuisut sagde, var på vej i sommer: 

- Man bliver lovet noget. Men så kommer uenighederne, og man fatter ikke noget som helst. Det er alvorligt det her. Halvdelen af vores indtægt er pludselig forsvundet. 

I virkeligheden føler den selvstændige turistoperatør, at sagen er kommet til at handle mere om politik end om de personer, som har brug for hjælpen: 

- Vi i turismeerhvervet føler os som lus mellem neglene på politikerne. Det går pludselig hen og bliver politisk det her, fordi der snart venter valg. Man er uenig for at være uenig. 

En underlig undskyldning

Finans- & Skatteudvalget sagde i forbindelse med afvisningen af hjælpepakken, at ansøgningen fra naalakkersuisoq for erhverv, Naaja Nathanielsen, var for rodet og for ukonkret. 



Der var givet et estimat på, hvor omfangsrigt behovet for hjælp ville være. Udvalgsmedlemmerne ønskede, at man blev mere klar på, hvor mange, der havde brug for hjælp, og hvor stor hjælpen skulle være. 

Men den forklaring giver Pitsi Høegh ikke meget for: 

- Jeg synes det er underligt, at man bruger påskuddet, at der ikke har været konkrete tal. Men vi kan jo ikke sende en ansøgning om noget, der ikke findes endnu, siger hun.

En underlig undskyldning

Pitsi Høegh er skuffet. På hele hendes erhvervs vegne. Men hvor hun skal placere skylden, har hun svært ved at svare på: 

- Det er både naalakkersuisut og udvalget. Jeg ved ikke hvem, der har sagt hvad. Men det er underligt, man bliver lovet, at der kommer en dækning for tabet. Men så kommer uenighederne. 



- Jeg ved ikke, om det er Naaja Nathanielsen, der er for svag til at få det trumfet igennem, eller om man på forhånd har bestemt sig for at være imod hende. Men det er rigtigt, rigtigt ærgreligt. 

Fåmælt formand

Hele balladen med hjælpepakkerne udstiller en skrøbelig koalition, der ikke står så fasttømret som tidligere. 



Derfor har KNR siden den 23. oktober forsøgt at få et interview med Múte B. Egede - manden med det overordnet ansvar for naalakkersuisut og koalitionssamarbejdet. 

Vi ville blandt andet gerne have spurgt ham:



Om han deler Naaja Nathanielsens opfattelse af, at der var enighed i naalakkersuisut om hjælpepakken?

Om man kan stole på løfter fra naalakkersuisut fremover?

Om man stadig kan tale om en samlet koalition?

Hvad denne sag betyder det for det videre samarbejde?

Der skulle dog gå en uge før, vi endelig fik svar fra formanden, der gennem sin ministersekretær kort svarede: 



“Formanden for Naalakkersuisut henviser til Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsens seneste udtalelser og har ikke yderligere at tilføje.”