Ny drejning i sag om hjælpepakker: Udvalg utilfreds med Olsen

Utilfredsheden med udvalgsformanden ulmer stadig, efter han har udtalt sig om indholdet på interne møder i finans- og skatteudvalget.
Peter Olsen maj 2022
Peter Olsen er pludselig blevet hovedpersonen i sagen om den afblæste hjælpepakke i syd. Foto © : GIF
28. oktober 2024 14:08

Der er efterhånden skrevet en del kapitler i fadæsen om den afblæste hjælpepakke til de turistoperatører, der har været ramt af storisen i Sydgrønland. 

Fredag 18. oktober fortalte naalakkersuisoq for erhverv, at der alligevel ikke kom økonomisk hjælp til de erhvervsdrivende.

Derefter var formanden for Finans- og Skatteudvalget, IA’s Peter Olsen, ude at undsige sig resten af udvalget og deres afgørelse. 

Han sagde blandt andet til KNR: 

- Vi fra IA ønskede at godkende ansøgningen, fordi vi er bekymrede for, hvilke konsekvenser det kan have for fiskere, fangere og turistmiljøet, oplyser Peter Olsen.



Sidst men ikke mindst var Naleraqs Pele Broberg og Siumuts Kuno Fencker ude at pege fingre af den ansøgning, Naaja Nathanielsen havde sendt på vegne af naalakkersuisut. 

Og som om alt dette ikke var nok, tager fortællingen nu endnu en overraskende drejning. 



Formanden bryder forretningsordenen

For KNR kan gennem samtaler med udvalgsmedlemmer udlede, at utilfredsheden med formandens udtalelser har ulmet lige siden 18. oktober, og at stemningen nu er tæt på frysepunktet.

Blandt andet IA's Kristian Jeremiassen siger således om Peter Olsens udtaler:

- I Inuit Ataqatigiit mener vi, at drøftelser ikke skal finde sted i medierne, men inden for udvalgets rammer, hvor arbejdet foregår bag lukkede døre. Vi ønsker ikke at have diskussioner gennem medierne. Vi ønsker, at sagerne bliver behandlet i udvalget, siger han.

Ifølge KNR's oplysninger har udvalget siden onsdag eftermiddag forsøgt at udsende en skrivelse, hvor de undsiger sig formand Peter Olsen.

Men denne udtalelse er aldrig udkommet, da det ifølge forretningsordenen er formanden, der skal underskrive alle officielle udtalelser på vegne af udvalget - altså Peter Olsen selv. 

Derfor er der ikke fundet en løsning på utilfredsheden med formanden, og den tager kun til. Det er helt tydeligt, når man for eksempel spørger Siumuts Kuno Fencker, om han stadig har tillid til Peter Olsen:

⁃ Det kan jeg ikke udtale mig om. Det er noget vi arbejder internt med i udvalget. Så må vi se, hvor det ender, fortæller Kuno Fencker. 

Udvalgsmøde afbrudt 

For der arbejdes stadig på en løsning på uroen i udvalget.

I fredags holdt Finans- og Skatteudvalget et ekstraordinært møde om sagen. Det bekræfter blandt andet Naleraq-formand Pele Broberg efter mødet: 

- Det, vi skulle snakke om, var om Peter Olsen og Naaja Nathanielsens udtalelser om hjælpepakkerne, fortæller Pele Broberg.

Men alt tyder på, at det ikke lykkedes, når man spørger Pele Broberg, hvad udfaldet af udvalgsmødet var: 

- Jeg kan sige så meget, at det møde blev stoppet, inden tiden var gået. Hvorfor ved jeg ikke, fortæller Pele Broberg. 

Derfor er sagen om hjælpepakkerne og utilfredsheden med Peter Olsen stadig uafsluttet. Men allerede i dag mandag mødes udvalget igen for at forsøge at finde en løsning.