Selvstændig i Sydgrønland skuffet over svigt fra politikerne

I sommer lovede naalakkersuisut hjælp til de selvstændige i syd, som er ramt af storisen. Det ved vi nu, ikke bliver til virkelighed. Det skuffer turistoperatør Freddy Christensen.
Freddy Christensen er en af de mange selvstændige, som har været påvirket af en sommer med storis. Foto © : Jørgen Semionsen
22. oktober 2024 15:24

Det kom nok som et chok for mange, da naalakkersuisoq for erhverv, Naaja Nathanielsen, i sidste uge fortalte, at der alligevel ikke kommer en hjælpepakke til Sydgrønland, der har været hårdt ramt af storisen. 

For i midten af juli sagde selvsamme Naaja Nathanielsen ellers, at det kun handlede om uger, før man havde det politiske på plads, så der kunne sendes penge afsted syd på. 

En af dem, som lige havde nået at glæde sig til en hjælpende hånd, er medejer af turismeselskabet Tasermiut Camp i Sydgrønland Freddy Christensen.

- Det er ærgerligt, at finansudvalget har afvist det, siger han. 

Ingen anløb, ingen indtægter

For det er netop finansudvalget i Inatsisartut, som Naaja Nathanielsen har skudt skylden på. I pressemeddelelsen fra sidste uge sagde hun blandt andet: 

- Jeg er både skuffet og uforstående over Finansudvalgets afslag. Jeg finder det meget, meget tankevækkende, at man ikke vil give erhvervslivet i Sydgrønland en hjælpende hånd. 

Storisen har i år skabt store tab for de erhvervsdrivende i Sydgrønland. Og det har Freddy Christensen i den grad kunnet mærke: 

- Fra maj til slutningen af juli blev der aflyst over 40 krydstogtsskibe, som ville have anløbet Nanortalik, Qaqortoq og Narsaq.

- Vi kan sige, at vi tabte halvdelen af sæsonen. Vi har formodentlig tabt omkring halvdelen af indtægterne, og vi har har været nødsaget til at sende nogle af vores medarbejdere hjem. 

Holder fast i håbet

Og Freddy Christensen og hans turistvirksomhed er langt fra alene. Han ved, at hele branchen er hårdt ramt lige nu: 

- Det må have været bekosteligt, det er jo ikke kun os, der er små turismevirksomheder som os i Sydgrønland, som blev ramt. Når man ser på det generelt, så må det handle om mange penge. 

Men der er kommer altså ikke hjælp. Det er sikkert og vist. Derfor er det eneste, som Freddy Christensen og andre selvstændige som ham har tilbage, håbet: 

- Vi kan kun håbe, at storisen ikke bliver så voldsom. Men hvis turismen skal udvikles, og der skal komme flere lokale aktører, er det nødvendigt og vigtigt, at der er hjælp at hente fra politisk side, når der er vanskeligheder, afslutter han.