Sydgrønland mister penge på grund af storis - naalakkersuisut opfordrer til tålmodighed

Storisen spærrer for adgang til byer og bygder, og turistoperatører mister penge, fordi krydstogtskibe ikke kan komme frem. Nu vil naalakkersuisut danne sig "et overblik".
Omkring 130 anløb var der budgetteret med i landsdelen i denne sommer, men lige nu er 30 af dem aflyst. Her er det storisen ved Alluitsup Paa i sidste uge. Foto © : KNI
Skrevet af Christine Hyldal
11. juli 2024 12:26

I årtier har storisen ikke drillet så meget, som den gør i år.

Og det er et problem for krydstogtskibene, der ikke kan ligge til i Sydgrønland. Omkring 130 anløb var der budgetteret med i landsdelen i denne sommer, men lige nu er 30 af dem aflyst.

Hvis situationen fortsat er uændret i slutningen af juli, vil det betyde et tab på 50-60 anløb, skriver naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Og det tegner ikke meget bedre lige foreløbig. Ifølge vejrprognoserne vil storisen være en udfordring til langt ind i juli.

Den har allerede har haft konsekvenser for især turistoperatører, som har været nødsaget til nedskæringer og snart må sende ansatte hjem uden løn, står der i pressemeddelelsen.

- Naalakkersuisut forstår alvoren og har igangsat et arbejde med at skabe overblik over omfanget af de mistede indtægter, siger Naaja Nathanielsen (IA), der er naalakkersuisoq for erhverv, i pressemeddelelsen.

Katastrofehjælp til fiskere og fangere

Det er ikke kun dem, der arbejder med turister, der lige nu mister penge på storisen i Sydgrønland.

Fiskere og fangere gør det samme, men de har mulighed for at søge om katastrofehjælp

- Sammen med Kommune Kujalleq og andre relevante parter arbejder vi ihærdigt på at skabe overblik over situationen for de erhvervsdrivende, der er mærkbart ramt af konsekvenserne med storisen.

Men hjælpen er ikke lige om hjørnet. Departementet for Erhverv beder turistfolkene om at have tålmodighed: 

- Vi er stadig er i gang med at danne et overblik over situationen. Vi vil løbende etablere dialog med de berørte aktører, så vi eventuelt kan hjælpe mest hensigtsmæssigt, og når vi kender omfanget af de mistede indtægter, står der i pressemeddelelsen. 

Ligger som en tung dyne

Storisen har siden årets begyndelse ligget som en tung dyne over fjordene i Sydgrønland. Derfor kan de store skibe ikke anløbe byerne i området, men aflyser og sejler i stedet til Paamiut og Nuuk.

Hos Greenland Sagalands, der får størstedelen af deres omsætning fra netop krydstogterne, er der hovedpine i de her dage:

- I år forventede vi omkring 70 anløb i Qaqortoq, men 16 har allerede aflyst. Det har store økonomiske konsekvenser, sagde Pitsi Høegh, der ejer Greenland Sagalands, til KNR i tirsdags.

Også lidt længere mod syd i Nanortalik mærker de, at krydstogtskibene udebliver. Her driver Minik Serano Frederiksen virksomheden Serano Boat Tours. I de 25 år, han har boet i byen, har han aldrig oplevet så meget storis.

Han vurderer, at der allerede nu har været næste 10 aflysninger. Det er meget i en by som Nanortalik, der før sæsonen begyndte, forventede at få cirka 40 anløb.

Forventede rekordsæson

Og det problem anerkender borgmester Stine Egede (IA):

- Det er mange årtier siden vi har haft så store udfordringer med storisen. De seneste år har flere erhverv, særligt turismeerhvervet oplevet en stor vækst, og vi forventede en rekordsæson denne sommer, siger hun i en pressemeddelelse.

- Mange har netop investeret i fartøjer, overnatnings- og spisesteder og skabt nye arbejdspladser, som vi nu er bange for at tabe på gulvet.

- Vi er taknemmelige for, at naalakkersuisut prioriterer af finde løsninger, der kan være med til at sikre vore vigtige erhverv for Sydgrønland.