Storisen blokerer for varer til Sydgrønland. En beklagelig situation, siger direktør

Alt fra modermælkserstatning til sukker har de sidste måneder været svært at få fragtet gennem storisen til beboerne i Sydgrønland. KNI har gjort, hvad de kunne for at tænke ud af boksen, siger butikskædedirektør.
Udover at bugserer varer med fiskekuttere og joller, har KNI ugentligt sendt mellem 20 og 30 kilo varer - primært frugt og grønt - med helikopter. Her ses storisen ved Qaqortoq i starten af juli. Foto © : KNI
07. juli 2024 10:59

- Jeg vil selvfølgelig beklage situationen over for vores kunder i Sydgrønland. Det er der ingen af os, der er tilfredse med. Men igen må vi jo sande, at vi bor i et land, hvor naturen og naturens kræfter har stor indflydelse på dagligdagen.

Det siger direktør i butikskæden Pilersuisoq, Brian Weuge Chemnitz.

For igen i år har naturens kræfter resulteret i store mængder af storis, der har givet forsyningsvirksomheden KNI store udfordringer med at fylde hylderne med varer i deres butikker i Sydgrønland.

En udfordring, som KNI ellers forbereder sig på hvert år, understreger Brian Weuge Chemnitz over for KNR.

- Men i år og til dels også sidste år har udfordringerne med storisen været noget større, end vi har været vant til. Derfor har vi været nødt til at finde alternative måder at få varer frem – særligt til de mindre bosteder henover foråret, siger butikskæde-direktøren.

De sidste tre måneder, har KNI chartret en fiskekutter, der har sejlet varer fra Nanortalik til Aappilattoq. Forsyningsvirksomheden har også haft begrænset plads på helikopteren, der løbende har kunne flyve friske varer til bostederne.

Her ses en jolle som i foråret fragtede varer fra Nanortalik til Narsamijit. Foto © : KNI

Derudover har KNI lejet joller, der har sejlet varer ind til mindre bosteder i området. Blandt andet Narsarmiit, oplyser Brian Weuge Chemnitz.

- Jeg synes, vi virkelig har gjort, hvad vi kunne. Både ved at flyve varer ind og chartre flere både.

Han fremhæver, at de ekstra omkostninger, som KNI har haft ved at chartre fiskekuttere og flyve varer ind med helikoptere, ikke kommer til at gå ud over kundernes pengepung.

Til gengæld har kunderne ikke kunne fylde indkøbskurven med helt så mange forskellige og farverige varer, som normalt.

KNI har nedprioriteret friske råvarer og proviant med kort holdbarhed og har i stedet koncentreret sig om de varer, som er mest nødvendige at få fragtet frem.

- Det er basale varer. Salt og peber, morgenmadsprodukter, modermælkserstatning, ris, pasta, konserves, remser Brian Weuge Chemnitz op.

En ny virkelighed

Brian Weuge Chemnitz har været i KNI i fem til seks år og har også tidligere boet i Sydgrønland. Han har personligt ikke oplevet så meget storis, som det omfang, han oplever nu.

Ifølge en fanger i Sydgrønland, som KNR talte med i slutningen af juni, er det da også usædvanligt med så meget storis i Syd- og Østgrønland på denne tid af året.

- Jeg husker, at i begyndelsen af 1970'erne, der dækkede isen omkring 100 sømil fra Nunap Isua. Det var sidste gang, der var så meget is, som der er nu, sagde Hans Levisen, som er fanger i Aappilattoq.

Storisen, som kom til Sydgrønland allerede i februar i år, har også skabt problemer for andre end KNI.

Blandt andet for Kystskibet Sarfaq Ittuk og krydstogtskibene.

- Så det må siges at være atypisk, siger direktør Brian Weuge Chemnitz.

- Om det så er en enlig svale, eller om det er en ny virkelighed, det må tiden vise.

Storisen dækker store dele af Sydgrønland, som man kan se på DMI's satellitbaserede observationer fra 4. juli Foto © : DMI

Viser det sig, at storisen er en ny virkelighed, vil KNI gøre endnu mere for at forberede sig til lange perioder, hvor det kan være svært at komme gennem isen med fragtskibene.

Men på baggrund af den store mængde storis, der har været de sidste par år, vil KNI gøre endnu mere for at sikre, at der er nok basisvarer, lover han.

- Simpelthen bestille flere varer i januar, inden storisen sætter ind, så vi er sikret i lidt længere tid.