Fjerde forsøg på at vælte et medlem af naalakkersuisut afværget

Naalakkersuisoq for erhverv og handel overleverede kritik fra Naleraq om vildledning.
Et forsøg på at vælte naalakkersuisoq for erhverv, handel, råstoffer, justitsområdet og ligestilling, Naja Nathanielsen, blev torsdag middagstid afværget. Foto © : KNR/Rasmus Olsvig
Skrevet af Jens Thorin
25. oktober 2024 12:10

Endnu et forsøg på at vælte en naalakkersuisoq blev torsdag ved middagstid afværget.

Det var naalakkersuisoq for erhverv. handel, råstoffer, justitsområdet og ligestilling, Naja Nathanielsen, der denne gang stod for skud.

Det er dermed fjerde gang alene under denne efterårssamling, at naalakkersuisut oplever forsøg på at afsætte et medlem.

Denne gang faldt mistillidsvotummet under behandlingen af forslaget fra Naleraqs Jens Napãtôk om, at der skal laves en redegørelse om mulighederne for etablering af en grønlandsk hel- eller majoritetsejet bankvirksomhed.

Et forslag, som naalakkersuisut er afvisende overfor, mens partierne bag naalakkersuisut - Inuit Ataqatigiit og Siumut ikke helt er afvisende, men vil have forslaget bliver udredt i et udvalg.

Naleraq: Naalakkersuisoq vildleder

Men Naleraq mener, at Naaja Nathanielsen under denne debat har vildledt Inatsisartut flere gange.

Partiet citerer i sit forslag til mistillidsdagsorden naalakkersuisoq for følgende:

”Naalakkersuisut mener, at det umiddelbart er en meget omstændig og administrativt tung måde at nå det ønskede mål på. Naalakkersuisut peger i stedet på at arbejde generelt med erhvervsudvikling og erhvervsfremme frem for etablering af en bankvirksomhed. Naalakkersuisut indstiller på denne baggrund forslaget til forkastelse.”

Partiet peger på, at hun flere gange i løbet af debatten er blevet rettet, hvor emnet er en redegørelse og ikke etablering af bankvirksomhed ejet af selvstyret.

- Da etableringen af en selvstyreejet bank ikke er emnet, vildleder pågældende naalakkersuisoq igen med sine afsluttende bemærkninger.

Derfor stillede partiet forslag til, at der udtrykkes mistillid til Naaja Nathanielsen.

Et flertal i Inatsisartut bestående af Siumuts, Inuit Ataqatigiits og Demokraatits medlemmer udtrykte dog tillid til naalakkersuisoq.

Naleraq stemte forventeligt imod koalitionspartierne og Demokraatits afværgedagsorden, mens Atassut afstod fra at stemme.