Politiet om drab i blok 5: Det er usmageligt at sprede rygter

Efter den 20-årige Elias Olsen blev fundet død i blok 5 i Nuuk, har rygterne svirret. Og det bør stoppe af hensyn til de efterladte, mener øverste mand ved Grønlands Politi, Bjørn Tegner Bay.
Bjørn Tegner Bay forstår godt den naturlige interesse der er i at følge med i drabssagen fra blok 5. Men han kommer med kraftig appel til ikke at sprede rygter, for det skaber utryghed. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
25. oktober 2024 16:08

Hvad skete der egentlig med 20-årige Elias Olsen, der blev fundet død i blok 5 i Nuuk?

Det er der mange, der gerne vil vide, og derfor har snakken også gået, siden han blev fundet død 4. oktober om formiddagen. 

Og spekulationerne er mange. En af dem er, at drabet skulle være banderelateret, og lige præcist det rygte, vil politidirektør Bjørn Tegner Bay gerne aflive.

- Jeg vil ikke udtale mig om sagen. Men lige præcist det rygte, vil jeg gerne aflive. Drabet i blok 5 har intet med bander at gøre, siger han helt klar i spyttet.

Drabet i blok 5

4. oktober om formiddagen blev en 20-årig mand fundet død i et depotrum i blok 5 i Nuuk. 

Politiet har anholdt to mænd i sagen og sigtet dem begge for drab.

Den ene er 25 år, og blev anholdt aftenen efter, at manden blev fundet død. Den anden er en 41-årig, der blev anholdt en uge senere.

Politiet opfordrer til, at du gemmer overvågning fra 2. til 4. oktober, hvis du ligger inde med noget.

- Hvis man er i tvivl om, hvorvidt den videoovervågning man har er relevant, skal man gemme overvågningen.

Og helt generelt vil han på det kraftigste opfordre til, at rygterne stopper.

Naturlig interesse

- Vi vil i politiet ikke forholde os til alle rygter, for det kan påvirke vores efterforskning. Men jeg vil virkelig opfordre til, at folk, der sidder hjemme omkring middagsbordet eller til kaffemik og gør sig kloge på en sag, de ikke ved noget om, stopper med det, siger han.

Politidirektøren forstår godt, at folk snakker, for selvfølgelig har en drabssag folks interesse, fortæller han. Men det er uforskammet overfor de pårørende at starte rygter.

- Dem, der gætter på, hvad der er sket og får det sagt som et faktum uden at vide det, ved jo godt, at de gætter. Det har jeg ikke forståelse for, siger han.

Usædvanligt at nævne navn på offer

En anden bagside ved, at der går rygter, er, at det er med til at skabe unødvendig utryghed.

Bjørn Tegner Bay understreger, at rygter ikke påvirker politiets arbejde - men hvis ordensmagten skal be- eller afkræfte rygterne i offentligheden, vil det påvirke efterforskningen.

Politiet arbejder på gerningsstedet i centrum af Nuuk efter fundet af den døde mand i depotrummet. Foto © : Johasinnguaq Olsen/ KNR

Og derfor holder politiet kortene så tæt på kroppen.

Alligevel har drabsefterforskningen i blok 5-sagen fået politiet til at gøre noget, der hører til sjældenhederne. Torsdag i sidste uge offentliggjorde politiet nemlig identiteten på den dræbte.

- Når vi gør det, er det fordi vi har en interesse i at klarlægge offerets færden forud for drabet. Og det kræver i sagens natur, at vi fortæller offentligheden, hvem offeret er, siger han.

Det sker altid med en forståelse fra offerets pårørende.

Og så tilbage til alle rygterne.

- Hvis man er så sikker i sin sag, at man kan fortælle, hvad der er sket som et faktum til en kaffemik, så synes jeg, at man skal gå ned på politistationen og fortælle det til politiet, siger politidirektøren.

- Og ellers skal man ikke udtale sig, mener han.