Vaccinekoordinator: Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

Borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd truede med at trække hjælp til vaccineevent tilbage, hvis ikke de selv blev vaccineret før alle andre.
Charlotte Ludvigsen
Ved vaccinationseventet den 22. juli, fik borgmester Charlotte Ludvigsen sin anden omgang vaccine inden døren blev åbnet for den menige mand. Foto © : Christian Sølbeck
Skrevet af Bibi Nathansen
29. juli 2021 09:43

Mens Selvstyrets vaccinationskoordinator, Anna Wangenheim, var i gang med at vaccinere en stor folkemængde i  i Nuuk torsdags, tog byens borgmester, Charlotte Ludvigsen (IA), en smutvej uden om køen og blev vaccineret før alle andre. 

Det skete, imens gravide, ammende og gangbeværede havde ventet i timevis. 

Anna Wangenheim havde dagen før fået et opkald fra Kommuneqarfik Sermersooqs tekniske afdeling. Afdelingen tilbød deres hjælp med at koordinere den forventede lange kø og sørge for, at flokken af ventende fulgte de gode råd om at holde afstand til hinanden.

Vaccinekaos i torsdags
 
  • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
     
  • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
     
  • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
     
  • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  

 

  • Selvstyret sagde sagde undskyld: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

I en pandemi og national epidemi er enhver hjælpende hånd kærkommen, og vaccinationskoordinatoren takkede ja til hjælpen. 

- Mens vi er ved at pakke ud inde i USKs gymnastik-sal og er ved at klargøre vaccinerne, kommer der en embedsmand ind og siger, at han, inklusiv borgmesteren og tre andre embedsfolk, meget gerne vil have en vaccine forud for alle andre, siger Anna Wangenheim til KNR.

 

LÆS OGSÅ Mange måtte vende hjem uden vaccinestik: Det er dårlig planlagt

- Jeg siger selvfølgelig, at vi er ved at lave det her billetsystem, og at de kan stille sig i køen ligesom alle andre. Det vil de så ikke acceptere. Jeg foreslår så, at de kan komme på en buffer-liste, men i det jeg foreslår det, får jeg at vide, at de skal have den vaccine, for ellers kan de ikke bistå med den hjælp, de havde tilbudt.  

Jeg havde kun to valg

- Det vil sige, at de ville trække det samarbejde med at styre køen udenfor tilbage. Og det var en meget mærkelig følelse at stå der og føle sig truet, men samtidig følte jeg mig manipuleret til, at jeg skulle forfodele borgmesteren og tre embedsfolk lige pludselig, siger Anna Wangenheim til KNR.

Vaccinerede i Grønland

35.000 har fået mindst det første stik. Det svarer til 62 procent af befolkningen. 

40 procent er færdigvaccinerede. 

38 procent er stadig ikke blevet vaccineret.

Det er primært vaccinen fra Moderna, der bliver brugt. 

Det andet stik skal man have mellem 28 og 43 dage efter det første.

- Jeg havde kun to valg. Enten kunne jeg stå fast på den pricipielle holdning i, at de ikke skal særbehandles, og at de må stille sig i kø ligesom alle andre. Men det var med risiko for, at hele køkulturen udenfor blev fuldstændig uoverskuelig og ikke sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

 

LÆS OGSÅ Massevaccine i Nuuk igen på torsdag fra 10-17

- Derfor gav jeg lov til, at de fire, inklusiv borgmesteren, fik deres vaccine, så kommunen kunne bistå med den arbejdsopgave, som de havde tilbudt dagen før, siger Anna Wangenheim.

- Men jeg havde det enormt dårligt med, at de blev forfordelt forud for alle andre, der havde valgt at møde op og stille sig i kø allerede klokken ni om formiddagen.  

- Jeg kunne jo se, hvor mange gravide og gangbesværede, der stod og ventede på, at det blev deres tur. At der så er nogen, der i kraft af deres embede, misbruger deres position for at få adgang til en vaccine uden om køen - det var meget, meget ubehageligt, siger Anna Wangenheim.

Siger stop og op som koordinator

Episoden med Charlotte Ludvigsen og vaccinen ved bagdøren, går så meget imod Anna Wangenheims principper, at hun ikke længere kan se sig selv stå i spidsen for vaccination af Nuuks borgere og stopper som Selvstyrets vaccinationskoordinator den 31. juli - en måned før det var planen.

- Det er min måde at sige fra overfor embedsmisbrug. Jeg står ikke model til, at fortsætte i en stilling, hvor jeg er vidne til, at visse kredse af samfundet mener sig mere berettiget til at manøvre sig ind på adgang til særbehandling af andre, siger Anna Wangenheim til KNR. 

Charlotte Ludvigsen lægger sig fladt ned og siger undskyld. 

LÆS OGSÅ Overblik: Her kan du blive vaccineret i denne uge

Til KNR siger hun:

- Undskyld, jeg har begået en fejl. Jeg kom foran i køen, og det vil jeg gerne undskylde for. Det var aldrig min mening at komme foran, og jeg vidste ikke at der ikke var nok vacciner til alle.

 

 

Hun har også ringet til Anna Wangenheim for at undskylde. Det ændrer bare ikke på Anna Wangenheims beslutning om at stoppe som vaccinekoordinator. 

- Når man har vidst i en uge, at der har været shitstorm, så er det for sent at sige undskyld nu. Hun tager ikke medansvar - og det ændrer ikke på min beslutning om at stoppe som vaccinationskoordinator. Det viser også bare, at du som arbejdstager i sundhedsvæsenet er meget dårligt beskyttet for borgernes trusler og hvordan embedsfolk forsøger at få særbehandling.