Mange måtte vende hjem uden vaccinestik: Det er dårlig planlagt

Der var i går stor interesse for at blive vaccineret i Nuuk, men mange måtte gå hjem uden at få deres vaccinestik, da der ikke var nok vacciner. Selvstyret undskylder.
KNR har fået flere henvendelser fra folk i Nuuk, som er rystede over gårsdagens håndtering af situationen.  Foto © : Rógvi Finsson Johansen
23. juli 2021 12:06

Der blev i går torsdag tilbudt vaccine til alle i skolen USK fra klokken 14 til 17. 

Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 

Interessen for vaccinen startede allerede før dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 

Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis på køen, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage. 

KNR har fået flere henvendelser fra folk i Nuuk, som er rystede over gårsdagens håndtering af situationen. 

En af dem er Dorit Olsen, der både oplevede, at vente næsten tre timer uden at få en vaccine og at folk stod alt for tæt i køen:

- Vi stod der i nøjagtig to timer og 52 minutter. Så kom der en mand op på taget med en megafon, og så råber han ud over mængden - vær sød at holde afstand. Der var ingen, som reagerede.

- Så gik der to minutter, så siger han - jeg er stadig ikke kommet mig over det - alle der ikke har fået et nummer, kan ikke blive vaccineret i dag. Det siger han, mens han står og smiler. Det var så provokerende. Jeg har ikke i mit 63-årige liv oplevet noget lignende, fortæller Dorit Olsen. 

Skuffende og dårlig planlagt

Klaus Frederiksen er også utilfreds. Han arbejder med råstofprojektet i Naajaat, og bruger meget af sin tid på det afsidesliggende sted. Han har derfor ikke mange muligheder for at blive vaccineret, siger han.

Han fik det første stik 2. juni. Snart to måneder siden. 

Men det andet stik har vist sig at være en udfordring, og halvanden måned efter voksede hans bekymring om, at der går for lang tid imellem vaccinationerne.

Så da han landede til Nuuk ved 14-tiden i går, sluttede han sig hurtigt til vaccinekøen, men måtte tage hjem uden at få sin vaccination halvanden time efter.

- Det er meget skuffende, hvis de har arrangeret det sådan. Og det virker til, at det er dårligt planlagt, siger han.

Han skal rejse fra Nuuk igen, fortæller han, og ved ikke, hvornår han igen får mulighed for at blive færdigvaccineret.

Selvstyret undskylder

Sent torsdag aften reagerede Selvstyret med en pressemeddelelse i forbindelse med dagens vaccinationskaos:

- Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent, skriver Selvstyret. 

Selvstyret opfordrer dem, der ikke fik en vaccinen i går, til at komme igen en af de mange andre dage, hvor der vil tilbydes vaccination i Nuuk.

Desuden arbejdes der i øjeblikket på at udvide åbningstiderne og antallet af de dage, hvor der vaccineres.