Der gøres vacciner klar.Foto: Peter Lyberth

Massevaccine i Nuuk igen på torsdag fra 10-17

I torsdags var der for få på arbejde til vaccinehungrende nuummiut, der gik hjem med uforrettet sag. I søndags var der vacciner tilovers. På torsdag er der igen indbudt til massevaccine i Inussivik.

Det bliver sportshallen Inussivik, der slår dørene op til endnu en omgang massevaccine af nuummiut på torsdag fra klokken 10-17.

Det siger Anna Wangenheim, der er vaccinationskoordinator, til KNR.

I søndags var der også inviteret til vaccineskud i skulderen i sportshallen, og da lagde 2.200 arm til en omgang Moderna. Anna Wangenheim havde håbet på, at 3.000 ville dukke op - så forventninger til på torsdag er en smule lavere:

Vaccinerede i Grønland

35.000 har fået mindst det første stik. Det svarer til 62 procent af befolkningen. 

40 procent er færdigvaccinerede. 

38 procent er stadig ikke blevet vaccineret.

Det er primært vaccinen fra Moderna, der bliver brugt. 

Det andet stik skal man have mellem 28 og 43 dage efter det første.

- Vi regner med et par tusinde, der skal vaccineres på torsdag. Det er vores forhåbning, siger Anna Wangenheim.

- Vi vil så gerne give flere førstegangsvacciner.

 

LÆS OGSÅ 2238 blev massevaccineret i Nuuk i går - men det er ikke nok, siger Selvstyret

Ifølge Anna Wangenheim manglede 3500 over 16 år i Nuuk stadig at få det første stik Moderna i skulderen. I søndags dukkede cirka 600 af dem så op i Inussivik – men:

- Det er et lavt tal, i forhold til at vi gerne vil have mange af dem ind til vaccine, siger hun.

Kæmpe kø og undskyld!

Torsdag i sidste uge var der også inviteret til massevaccination i Nuuk – og det gik slet ikke som planlagt.

Et mandskab på 30 – heraf otte vaccinatører - stod klar i gymnastiksalen på folkeskolen USK, men der var slet ikke plads eller vaccinedoser nok til alle, der ventede i køen. Derfor gik mange hjem med uforrettet sag, og Selvstyret måtte lægge sig ned og undskylde.

Og netop derfor blev Inussivik åbnet for vaccine-dropin, siger Anna Wangenheim, der selv er sygeplejerske og tidligere naalakkersuisoq for sundhed (D).

- Der er flere indgange i Inussivik, så flere kan være i kø. Kapacitet og rum er bare bedre, og man kan opretholde afstand. Når flere tusinde gerne vil vaccineres, kan det ikke håndteres på USK.

 

Kegler og strimler viser, hvor køen skal være foran Inussivik. Foto: Peter Lyberth

 

Hun vil dog ikke kalde torsdagens vaccinetur for ”en fadæse”. Vaccinemandskabet bestod nemlig af folk, som hun selv havde kunnet rekruttere i sin egen omgangskreds – også folk, der holdt ferie. Med andre ord af frivillige, der gerne ville hjælpe midt i sommerferien.

- Men behovet var større, end hvad frivillighed kunne bære, siger hun.

- Epidemiudbruddet var jo øget, og derfor var der også et større incitament til at lade sig vaccinere. Faktisk var der slet ikke planlagt vaccinationer i juli i Nuuk.

LÆS OGSÅ Mange måtte vende hjem uden vaccinestik: Det er dårlig planlagt

Efterspørgsel var der på også grund af det stigende antal smittede. Gravide og ammende bliver nu også tilbudt vaccine, og det samme gør børn mellem 16 og 18. Og skal man til Danmark skal man kunne fremvise dokumentation for vaccine for at blive lukket ind på museer, restauranter og barer – medmindre man vil have en vatpind stukket op i næsen flere gange om ugen.

Så der blev indkaldt til møde i Selvstyret og fundet flere hjælpere til søndagen. Da dørene blev åbnet i Inussivik i søndags, stod der nemlig 20 vaccinatører klar plus 30 andre, der skulle registrere, overvåge og hente vaccinedoser. Dertil kom frivillige, der koordinerede køen udenfor. Der var vaccinedoser nok til cirka 3.000 stik - men blot 2.238 dukkede op.

Højeste antal smittede nogensinde i Grønland

På torsdag står der lige knap så meget personale klar. Anna Wangenheim har ikke de præcise tal endnu, men hun forventer, at torsdagens massevaccine bliver ”en mellemting” mellem søndagens og sidste torsdag på USK.

Det andet stik skal man have cirka 28 dage efter det første.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Lige nu har Grønland det højeste antal corona-smittede, siden pandemien nåede Grønland i marts sidste år.

I Upernavik og bygden Tasiusaq er der i dag registreret 12 nye smittede – og forvejen var der fire smittede i Upernavik.

Det betyder, at der er i alt er 37 aktivt smittede lige nu.

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 36  
Nye smittede i dag 9  
Førstegangsvaccinerede 71%  
Andengangsvaccinerede 65%  
Smittede 654  
Indlagte 0  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
15. oktober 11:30
 

Forebyg smitte mod coronavirus