Pituffik: USA sender flytransport af basen i udbud

De amerikanske myndigheder har sendt beflyvningen af Pituffik i udbud. Air Greenland, som har haft kontrakten de seneste 15 år, forventer at byde på opgaven, oplyser selskabet.

Lufttransporten mellem Pituffik, Kangerlussuaq og København er sendt i udbud af Transportkommandoen under USA’s Forsvar, kaldet United States Transportation Command.

Det fremgår af den amerikanske stats udbudsportal, FedBizOpps.gov.

Opgaven består i at flyve personel og gods mellem de tre destinationer på både rutineflyvninger og løbende ad-hoc-transport.

LÆS OGSÅ Suka afviser urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger

Siden 2003 har Air Greenland stået for den civile beflyvningen til og fra den amerikanske base, og selskabet har tænkt sig at byde igen, oplyser selskabet til KNR. Og forventningen er at blive mødt med konkurrence.

- Ved de forrige udbud har der været andre, som afgav tilbud, og det vil der forventeligt også være i det kommende udbud, oplyser Air Greenland i en mail til KNR.

Åbent udbud med krav

Udbuddet er som udgangspunkt åbent for alle selskaber, der ønsker at byde, oplyser USA's Ambassade i Danmark til KNR. Dog er der i udbudsmaterialet listet en lang række krav op til de bydende selskaber.  

Blandt andet skal selskabet være i stand til at fragte mindst 150 passagerer og 25.000 kilo gods mellem København og Pituffik hver fjerde uge, transportere passagerer og gods til og fra Kangerlussuaq to til fire gange om måneden, samt stille midlertidig frysekapacitet til rådighed.

LÆS OGSÅ Her er Pituffik-modellerne USA har afvist

De amerikanske myndigheder gør det i øvrigt klart, at kontrakten kun kan gives til ét selskab, og at der ikke er mulighed for at flytte ruten mellem København og Pituffik til andre destinationer.

Vinderen vil blive målt nogen lunde lige på pris og tidligere erfaring med lignende opgaver. Og vinderen kan se frem til en ét-årigkontrakt fra 1. oktober i år til 31. september 2019 med mulighed for at få kontrakten forlænget ét år af gangen op til fire gange.

Derudover rummer aftalen også en anden mulighed for en kontrakt, der løber i 66 måneder frem til 30. marts 2024, står der i udbudsmaterialet.

USA: Udbud overholder forsvarsaftale med kongeriget

Udbud på Pituffik har de senere år skabt dyb, politiske krise mellem Grønland, Danmark og USA, særlig efter det delvist selvstyreejet selskab, Greenland Contractors I/S, i 2014 mistede kontrakten på serviceopgaver på Pituffik.

Udbuddet skete inden for rammerne af det danske kongerigets forsvarsaftale med USA om landets militære tilstedeværelse i Grønland, der blandt andet stiller krav om, at servicekontrakten på Pituffik skal gå til et selskab registreret i rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Ingen RAL-tårer over mistet servicekontrakt

Men i 2014 godkendte USA selskabet Exelis Services A/S som vinderen - et dansk-registreret datterselskab, i dag omdøbt til Vectrus Services A/S - der er ejet af det amerikanske moderselskab, Vectrus.

Tre år senere, i foråret 2017, mistede Royal Arctic Line så kontrakten på sejladsen mellem Pituffik, Nuuk og Aalborg til det amerikanske selskab, Schuyler Line Navigation Co.

Ifølge USA’s Ambassade i København er det nuværende beflyvningsudbud dog inden for rammerne af Forsvarsaftalen.

LÆS OGSÅ Grønland bør have ny Pituffik-aftale

- Udbuddet (…) overholder Fly CRAF akten og Forsvarsaftalen mellem Det Danske Kongerige og USA. Udbudsrunden er stadig i gang og detaljeret information om den aktuelle status kan ikke oplyses, indtil afslutningen af udbuddet, skriver den amerikanske ambassade i Danmark i en mail til KNR.

Vinderen af udbuddet bliver efter planen offentliggjort 3. august i år.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt