Tredje gang på halvandet år: Gravide kan ikke føde på Qaqortoq Sygehus
Nu bliver gravide fra Sydgrønland igen henvist til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk for at føde.
- Fødeafdelingen i Qaqortoq er midlertidigt lukket, fordi vi stiller bestemte krav til en fødeafdeling for at bevare en vis kvalitet, siger cheflæge i Det Grønlandske Sundhedsvæsen Aviaja Siegstad til KNR.
Det er tredje gang på lidt over et år, at afdelingen lukker ned midlertidigt.
I sommers var afdelingen midlertidigt lukket i næsten syv uger fra 1. juni til 17. juni. Før det lukkede afdelingen midlertidig i over fem måneder i perioden august 2022 til januar 2023. Denne gang lukkede afdelingen igen 27. september.
- Der skal være en jordemoder, en narkosesygeplejerske og en kirurg. Hvis de tre ting ikke er opfyldt, så kan vi ikke stå indenfor kvaliteten og sikkerheden for fødsler, siger Aviaja Siegstad.
Derfor arbejder sundhedsledelsen lige nu ihærdigt på at ansætte en kirurg til Sydgrønland. Men det er ikke nogen nem opgave, forklarer cheflægen.
Svært at rekruttere
Når sundhedsledelsen skal finde en kirurg til Qaqortoq, skal kirurgen både have de nødvendige kirurgiske kompetencer, men vedkommende skal også kunne fungere som praktiserende læge.
- Når du er kirurg i dag, arbejder du udelukkende med kirurgi indenfor det område, du har valgt at arbejde med, forklarer Aviaja Siegstad.
I Danmark, som er der sundhedsvæsenet oftest rekrutterer fra, havde man før i tiden mange små sygehuse, hvor man havde læger, der varetog flere lægefaglige opgaver, forklarer Aviaja Siegstad. Det har man ikke rigtig mere.
Med Qaqortoq lukket har vi kun fire fungerende fødesteder i henholdsvis Nuuk, Ilulissat, Sisimiut og Tasiilaq. I foråret anbefalede Sundhedskommissionen, at der i fremtiden kun skal være to fødesteder i Grønland.
Forslaget har tidligere været oppe og vende. Sidste år sagde daværende naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, at naalakkersuisut ikke har nogen planer om at reducere antallet af fødesteder.
Ernissusortut Kattuffiat (Jordemoderforeningen Grønland) har ligeledes været kritisk overfor forslaget. Det er man stadig efter Sundhedskommissionens anbefaling.
- Vi kan ikke bare sige, at vi er nødt til at centralisere. For der er ikke kapacitet i hverken Nuuk eller Ilulissat til at være de eneste fødesteder i Grønland, siger forkvinde i Ernissussiortut Kattuffiat, Charlotte Bøgelund.
Sundhedskommissionens anbefaling er heller ikke gået sundhedsledelsens næse forbi.
- Det er da med i vores tanker, men på nuværende tidspunkt arbejder vi på at bemande Qaqortoq, fordi det er en ambition at holde det åbent fra politisk side, siger Aviaja Siegstad.
Hvordan løser vi problemet?
Spørger man Charlotte Bøgelund, hvordan vi løser problemet i Qaqortoq, skal politikerne gøre det mere attraktivt at arbejde i sundhedsvæsenet.
- Vi mener, at vi bliver nødt til at kigge på arbejdsvilkår, arbejdsmiljø og lønrammer. Vi kan ikke rekruttere og fastholde de medarbejdere, som skal udgøre grundpillen for det grønlandske sundhedsvæsen, før vi har styr på de ting, siger hun.
Men ifølge Aviaja Siegstad opstår alle de forbedringer, så snart lægestillinger bliver besat i Qaqortoq.
- Så opnår vi en situation, hvor man også kan holde fri en gang i mellem og have et liv ved siden af arbejde. Så det er også et spørgsmål om, at man er kommet derud, hvor der ikke er nogen fastansatte, siger hun.
Hvordan kommer I dertil?
- Det er et spørgsmål om, at vi arbejder videre med rekruttering gennem vores rekrutteringsnetværk.
Er det realistisk, at I får besat jeres kirurgstilling i Qaqortoq Sygehus?
- Det er ikke ret længe siden, at det lod sig gøre, og det er meget afhængigt af enkelte personer. Det er jo ganske få mennesker, det drejer sig om. Det tror vi på, kan lade sig gøre i en periode, men vi er da opmærksom på, at det ikke sikkert kan lade sig gøre i al fremtid, siger Aviaja Siegstad.
Fødeafdelingen på Qaqortoq Sygehus forventes lukket resten af året, og sundhedsledelsen kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvornår fødselsafdelingen åbner igen. Til januar kommer der en kirurg i et kortere vikariat til Qaqortoq, men han vil ikke varetage fødselsopgaver.