Mimi Karlsen afviser plan om kun to fødesteder i Grønland

Der er ingen planer om at skære antallet af fødesteder ned til to. Det understreger naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen.
Regionssygehuset i Qaqortoq skal fortsat kunne håndtere fødsler, hvis der er personale til det, opkyser Naalakkkersuisut.
30. december 2022 11:09

Gravide skal, også i 2035, kunne føde adskillige steder i Grønland.

Det er planen ifølge naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA). 

Hun afviser i et svar til Anna Wangenheim fra Demokratiit, at Sundhedsledelsen barsler med en plan om at reducere antallet af fødesteder herhjemme til bare to i 2035.

- Sundhedsledelsen har ikke fremlagt en vision for Naalakkersuisut om, at der kun skal være to
fødesteder i landet i 2035, skriver Mimi Karlsen.

LÆS OGSÅ Det bliver igen muligt at føde i Qaqortoq - men jordemoderforening er stadig bekymrede

Svaret bliver givet, efter Sermitsiaq.AG tidligere i december omtalte en kritik fra Jordemoderforeningen Ernisussiortut Kattuffiat (EK) om, at sundhedsledelsen skulle arbejde på en plan om bare to fødesteder i Grønland om 12 år.

Det skulle være blevet præsenteret på et ledelsesseminar i Sundhedsledelsen, skriver Sermitsiaq.AG.

Men det afviser Mimi Karlsen. Hun oplyser, at der har været holdt et internt ledelsesseminar i Sundhedsledelsen, som EK ikke deltog i. Men Naalakkersuisut kan ikke bekræfte planen om bare to fødesteder.

Fødesteder skal undersøges og overvejes

Debatten om fødesteder er blusset op, efter Naalakkersuisut i august meddelte, at regionssygehuset i Qaqortoq ikke kunne stå for fødsler resten af året.

Det skyldes, at sygehuset ikke længere havde en kirurg, som er nødvendig i tilfælde af akutte, komplicerede fødsler.

Det Grønlandske Sundhedsvæsen har fem fødesteder:

 

Landshospitalet Dronning Ingrids Hospital
 

Regionssygehuset i Ilulissat
 

Regionssygehuset Sisimiut
 

Sundhedscenteret i Tasiilaq
 

Regionsygehuset Qaqortoq, som foreløbig er åbent frem til marts

Før jul kunne KNR dog fortælle, at en kirurg er ansat igen, men kun frem til 24. marts. Dermed kan gravide i Sydgrønland ind til foråret igen føde i Qaqortoq frem for at skulle rejse til Nuuk.

Naalakkersuisut har dog sat en undersøgelse i gang af fødselsbetjeningen i hele landet. Den skal ifølge Mimi Karlsen give mere viden om 'muligheder og begrænsninger' om fødsler, både set ud fra sundhedspersonalet og fra den gravide og hendes familie.

LÆS OGSÅ Marîna skal føde til juli – og håber at det kan ske i Qaqortoq

Undersøgelsen skal bruges i de politiske planer omkring fødesteder i fremtiden.

Og det er stadig planen, at fødestederne i både Qaqortoq og også Aasiaat, som har været lukket siden 2019, skal bevares, oplyser Mimi Karlsen i svaret til Demokratiit.

- Ja, såfremt der kan oprettes et fødselsberedskab, det vil sige, at der er personale, der kan håndtere forskellige akutte fødselskomplikationer såsom blødningskomplikationer, kejsersnit og komplikationer hos det nyfødte barn. Komplikationer, som i værste fald kan koste mor og barn, skriver Mimi Karlsen.

Det kræver helt konkret en læge med kirurgisk erfaring, en anæstesisygeplejerske, en bioanalytiker og en jordemoder.