Analyse: Sydgrønland er bedst tjent med en atlantlufthavn

En nordatlantisk lufthavn i Qaqortoq vil skabe større vækst og flere arbejdspladser i Sydgrønland end en regional lufthavn. Det fastslår en økonomisk analyse af lufthavnsmodellerne, som Kommune Kujalleq har fået lavet. Men udgifterne til en nordatlantisk lufthavn i Qaqortoq er ikke nævnt i analysen.

Mens Nuuk og Ilulissat bliver Grønlands nye atlantlufthavne fra 2023, er planen at opføre en regional lufthavn i Qaqortoq, som skal erstatte flytrafikken over Narsarsuaq.

Men ifølge en samfundsøkonomisk analyse, som Kommune Kujalleq har bestilt, er der størst, økonomiske gevinster for Sydgrønland ved at anlægge en nordatlantisk lufthavn i Qaqortoq med 1.500 meter landingsbane - samme længde som en regional landingsbane.

LÆS OGSÅ Koalition og Demokraterne laver skriftlig aftale om lufthavne

- Anlæggelse af en nordatlantisk lufthavn ved Qaqortoq skaber mere værdi end en regional lufthavn, lyder hovedresultatet i analysen, som KPMG Advisory Island har udarbejdet.

Forudsætningen for resultatet er fortsat, at lufthavnen i Narsarsuaq bliver til en heliport.

Qaqortoq Lufthavn

Naalakkersuisut og Demokraterne foreslår at anlægge en regional lufthavn i Qaqortoq og nedgradere Narsarsuaq Lufthavn til en heliport.

Ifølge beregninger vil en regional lufthavn i Qaqortoq ikke være kommercielt bæredygtigt, men vil blive drevet fuldt finansieret af Selvstyret.

Den danske stat har tilbudt medfinansiering af nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat, der forventes at blive kommercielt bæredygtige. 

Store muligheder, men ingen beregninger

Konklusionen om en nordatlantisk lufthavn står i kontrast til planen om at etablere en regional lufthavn i Qaqortoq, som et flertal i Inatsisartut støtter.

Kommune Kujalleq har ifølge analysen oplevet en fraflytning på 11, 6 procent siden 2011 – den største fraflytning blandt landets fem kommuner. Og uden at ændre lufttrafikmønstret i Sydgrønland vil den negative udvikling fortsætte, så der i 2030 anslås at være 5.700 personer i Kujalleq – cirka 850 færre indbyggere end i dag, viser analysen.

LÆS OGSÅ Byg lufthavnene i etaper

Men det kan en nordatlantisk lufthavn i Qaqortoq modvirke. Her vil fly kunne lande direkte fra Island, Færøerne, det østlige Canada og New England-staterne i USA.

Ifølge analysen vil der i 2040 være 11-23 nye fuldtidsjob direkte tilknyttet en nordatlantisk lufthavn i Qaqortoq og 80-165 afledte job inden for for eksempel turismen, friskeriet og minedriften i Kommune Kujalleq.

LÆS OGSÅ IA vil starte med Nuuk og undersøge Qaqortoq

Til sammenligning vil en regional lufthavn i Qaqortoq give tre nye, direkte fuldtidsjob og op til 15 afledte job i 2040, lyder vurderingen.

Ingen borgmester-støtte til konkret forslag

Men analysen mangler flere afgørende detaljer. For eksempel fremgår det ikke, hvor store udgifterne forventes at være til at bygge en nordatlantisk lufthavn frem for en regional lufthavn i Qaqortoq.

Det bliver heller ikke nævnt, hvad der adskiller en nordatlantisk lufthavn fra en regional lufthavn, når landingsbanen er 1.500 meter i begge modeller.

Desuden er vækstberegningerne for en atlantlufthavn i Qaqortoq baseret på den vækst, som Island og Færøerne har oplevet, efter landene i 00'erne anlagde atlantlufthavne.

I en pressemeddelelse fra Kommune Kujalleq udtrykker borgmester Kiista P. Isaksen også blot støtte til en lufthavn i Qaqortoq, men ikke hvilket scenarie hun støtter.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra borgmesteren på, hvad hun mener om analysen, og om hun støtter en regional eller atlantlufthavn i Qaqortoq, men hun er ikke vendt tilbage på KNR's henvendelser.

LÆS OGSÅ Kielsen forsikrer at Qaqortoq ikke er glemt

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt