Kielsen forsikrer at Qaqortoq ikke er glemt

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, slår fast, at Qaqortoq stadig skal have en lufthavn, selvom mandagens aftale med den danske statsminister kun indebærer udvidelserne af Nuuk og Ilulissat.
Foto © : Kalaallit Airports A/S
Skrevet af Kenneth Elkjær
11. september 2018 08:14

Det fortalte Kim Kielsen i Qanorooq mandag aften.

- Kalaallit Airports skal stå for etableringen af de tre lufthavne, inklusive Qaqortoq. Og Qaqortoq er stadig med i planerne. Det er blot denne finansiering, der omhandler de to andre lufthavne. Qaqortoq skal vi som samfund selv betale, siger formanden for Naalakkersuisut.

Aftalen med den danske statsminister betyder, at staten er klar til at indskyde 700 millioner kroner i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat mod, at Danmark kommer til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Derudover stiller den danske stat garanti for et lån på 450 millioner kroner i den Nordiske Investeringsbank, så Grønland kan optage lånet til en lav rente. Slutteligt er Danmark klar til at låne Grønland 450 millioner kroner i et lavtforrentet lån. Til sammen en aftalte til en samlet værdi på 1,6 milliarder kroner, som alle skal gå til at udvide lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Finansudvalg anklager Kielsen for manglende respekt

Ifølge Kielsen og Løkke sikrer aftalen, at Grønland kan finansiere lufthavnene billigere, end hvis Kalallit Airports A/S skulle låne pengene på de internationale lånemarkeder.

Aftalen skal godkendes af både Inatsisartut og det danske folketing.

Qanorooq 10.09.2018