Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Kim Kielsen og Lars Løkke underskrev mandag eftermiddag klokken klokken 14 en aftale, der betyder, at Danmark er klar til at blive medejere i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Aftalen mellem Kielsen og Løkke kræver dog, at både Folketinget og Inatsisartut stemmer for.

- Jeg har det ønske, at staten involverer sig i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, og det er det, der ligger i aftalen her. Det vil samlet set betyde, at projektet spares for et stort beløb i finansieringsomkostninger, og at projektet bliver mere robust, fortalte Lars Løkke.

Danmark er klar til at skyde 700 millioner kroner ind i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.

- Herudover søges der om en låneramme i den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner, hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav. Endeligt yder staten et lavtforrentet lån på op til 450 millioner kroner til den resterende del af finansieringsbehovet. Det betyder, at økonomien bag de to lufthavne bliver særdeles robust, fortalte Lars Løkke.

LÆS OGSÅ Kolonistyre, diktator Kim og rejs hjem

Derudover vil staten indskyde 200 millioner kroner sammen med Selvstyret i Greenland Venture og Vækstfonden.

Aftalen har på forhånd skabt stor debat. Søndag fik aftalen med den danske stat Partii Naleraq til at forlade koalition og efterlade Kim Kielsen uden et flertal.

Aftalen blev da også underskrevet, mens mere end 70 demonstranter protesterede udenfor Hans Egedes Hus med budskaber som kolonistyre, rejs hjem og diktator Kim påskrevet deres skilte.

Demonstrationen har dog ikke slået skår i glæden hos Kim Kielsen.

- Jeg er ligesom statsministeren glad for, at vi har kunnet nå til enighed om et stort og væsentligt bidrag fra den danske stat til, at vi kan føre Inatsisartuts beslutning om en ny lufthavnsstruktur i Grønland ud i livet, udtaler han. 

Han slår dog fast, at aftalen først skal godkendes af Inatsisartut.

- Det er Inatsiartut, der til sin tid skal tage stilling, om pengene vitterligt skal bruges til disse formål. Nu underskriver vi aftalerne i gensidig tillid og håb om, at Inatsisartut tager godt imod dem. Men jeg gentager, der er først klarhed, når et flertal i Inatsisartut har taget stilling til det fremlagte, siger Kielsen om mandagens aftale.

Lufthavnsprojektet har en samlet værdi på 3,6 milliard kroner. Lufthavnspakken mangler dog fortsat at blive anden og tredjebehandlet i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq tilbage i finansdepartementet  

 

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt