Finansudvalg anklager Kielsen for manglende respekt

Det vækker kritik fra Finans- og Skatteudvalget, at de ikke er blevet orienteret på forhånd om den aftale, Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen underskrev mandag eftermiddag. Aftalen betyder blandt andet, at Danmark vil købe sig ind som medejer af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.
Foto © : Qeqqata Kommunia
Skrevet af Kenneth Elkjær
10. september 2018 15:44

Finans- og Skatteudvalget kaldte mandag formiddag Kim Kielsen i samråd for at få oplysninger om den aftale, der var på vej mellem den danske statsminister og formanden for Naalakkersuisut. Men det afviste Kielsen på grund af besøget fra Lars Løkke Rasmussen.

Udvalget, der har behandlet lufthavnspakken siden foråret, er særdeles kritisk over, at de ikke er blevet oplyst om aftalen til en samlet værdi på 1,6 milliard kroner på forhånd.

- Et enigt udvalg finder det stærkt utilfredsstillende ikke at være blevet givet mulighed for at forholde sig til indholdet af aftalen, forud for dens indgåelse, skriver udvalgets formand Hermann Berthelsen (S) i en pressemeddelelse, der blev sendt ud kort før Løkke og Kielsen underskrev aftalen om dansk involvering i lufthavnsprojekterne.

Udvalget opfordrede i pressemeddelelsen Kielsen til at undlade at skrive under på aftalen. Den opfordring valgte formanden for Naalakkersuisut som bekendt ikke at følge.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

Finans- og Skatteudvalget har siden den korte forårssamling behandlet lufthavnspakken, som skal andenbehandles på efterårssamlingen. Udvalgets medlemmer mener, at Kielsen har været respektløs i forbindelse med aftalen med den danske statsminister.

- Manglende inddragelse af udvalget kan af udvalget vanskeligt ses som andet end udtryk for disrespekt for den opgave, som Inatsisartut har pålagt udvalget, ved henvisning af lovforslaget om lufthavnspakken til udvalget, udtaler Hermann Berthelsen.