Slædehundesag: Dyrlæge fortæller nu åbent om resultatet af DNA-testen

Ledende dyrlæge fra Grønlands Selvstyre fortæller nu åbent om DNA-resultatet fra den omstridte slædehundesag fra Qeqertarsuaq. Dyrlægen bekræfter, at hunden ikke var en ren grønlandsk slædehund.
Skrevet af Kathrine Kruse
19. december 2019 05:03

50 procent slædehund og 50 procent af ikke-slædehund. Men ud af de 50 procent, som er slædehund, er blot 35 procent grønlandsk slædehund.

Det er, hvad DNA-prøver fra slædehunden har påvist. Hundens DNA blev analyseret af Wildlife Forensics Facility på Statens Naturhistoriske Museum.

Det fortæller Egill Steingrimsson, der er ledende dyrlæge hos Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland.

- Ja, en stor del af hundens DNA er ikke-grønlandsk slædehund, siger han.

SAGEN KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Oktober 2019:

  • Politiet dropper efterforskningen, da sagen i givet fald vil være forældet i retten.

December 2019:

  • Resultatet fra DNA-prøverne kommer ud til offentligheden via KNQK.

Resultatet fra DNA-undersøgelsen var klar i maj i år, men myndighederne valgte dengang at hemmeligholde resultatet.

LÆS OGSÅ KNQK: To slædehunde var blandet med fremmede racer i Qeqertarsuaq

- For det første var hunden og dens hvalpe aflivet. Således var der ikke fare for en yderligere skade, kan man sige. Derfor vurderede vi, at vi ikke ville oplyse om analysen, mens vi stadigvæk behandlede sagen, siger Egill Steingrimsson.

Veterinærmyndigheden har kun analyseret en enkelt slædehunds DNA, selvom der var påstande om, at to ikke-grønlandske slædehunde skulle være blevet indført til Qeqertarsuaq fra Nuuk.

Den anden hund var dog blevet aflivet, inden myndighederne kunne teste den.

- Der var spørgsmål om en anden sort hund. Den fik vi ikke identificeret dengang. Vi fik først oplysninger om den, efter vi havde været ude og tage prøver af tæven. Efterfølgende fik vi oplysninger om, at den her sorte hund var aflivet. Og det har kommunen bekræftet, siger Egill Steingrimsson.

LÆS OGSÅ Nye påstande: Der er overlevende hvalpe fra de fremmede hunde i Qeqertarsuaq

Grønlands Politi bekræftede overfor KNR i oktober i år, at de har fået anmeldelse om ulovlig indførsel af ikke-grønlandske slædehunde til Qeqertarsuaq.

Politiet valgte dog senere at droppe efterforskningen, da man fandt frem til, at hundene i givet fald måtte være blevet bragt ind i første halvår af 2017. Dermed ville sagen være forældet, hvis den skulle ende i retten.

- Politiet har afvist sagen, så vi kan ikke gå videre med den her enkelte sag. Og efter de oplysninger, som vi har fået, så er alle hvalpe fra den her tæve blevet aflivet, siger Egill Steingrimsson.

Egill Steingrimsson fortæller også, at Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland ikke har fået anmeldelser om, at der skulle være andre overlevende hvalpe fra de to hunde.

LÆS OGSÅ DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt

- Men hvis vi skal gøre noget, så må vi få konkrete oplysninger om, hvad det er for en hund, og hvor befinder hunden sig. Så vil det være op til de lokale myndigheder, som er kommunen i det her tilfælde, at undersøge sagen.

KNR har fejlagtigt fortalt, at Qimmeq Projektet har stået for at analysere DNA-testen fra de mistænkte hunde. Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland oplyser, at Qimmeq Projektet kun har formidlet prøven til analyse hos Wildlife Forensics Facility på Statens Naturhistoriske Museum, hvorfor det ikke var ikke Qimmeq Projektet, der testede prøven.