KNQK: To slædehunde var blandet med fremmede racer i Qeqertarsuaq

Hundenes DNA-prøver har vist, at de stammede delvist fra europæiske hunde og fra nordboernes hunde. Det oplyser hundeslædeorganisation.
65 procent af hundene i Projektet Qimmeq, som er blevet DNA-testet, har gener fra europæiske hunderacer. Hunden på fotoet har intet med historien at gøre. Foto © : KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
13. december 2019 05:22

En kontroversiel sag om fremmede hunde i Qeqertarsuaq nærmer sig vejs ende.

Hundeslædeorganisationen har nemlig fået en orientering fra Qimmeq Projektet om, at DNA-prøverne fra to slædehunde har vist, at de var blandet op med fremmede hunderacer. 

- Vi har desuden fået en overraskende forklaring om, at hundenes DNA-prøver har vist, at de stammede delvist fra europæiske hunde og fra nordboernes hunde, siger Mikkel Jeremiassen, der er næstformand for hundeslædeorganisationen KNQK.

Ifølge Mikkel Jeremiassen blev hundeslædeorganisationen i begyndelsen af december orienteret om resultatet fra Qimmeq Projektet.

LÆS OGSÅ Slædehundesag: Politiet dropper efterforskning

Konkret har prøven ifølge hundeslædeorganisationen vist, at de to slædehunde var blandet op med 65 procent fra fremmede hundearter.

- Sagt på en anden måde er hundene blandet med andre racer i over halvdelen af deres ophav, siger Mikkel Jeremiassen.

SAGEN KORT:

Januar 2018:

  • Organisationen for grønlandske hundeslædeførere, KNQK, får besked om en mistanke om, at en fremmed hundeart er kommet ind i slædehundedistriktet. 

Oktober 2018:

  • Offentligheden får kendskab til sagen, da KNQK den 17. oktober udelukker hundeslædeførere fra Qeqertarsuaq og Kangerluk i Avannaata Qimussersua på grund af mistanken.

November 2018:

  • Inatsisartuts udvalg for fiskeri og fangst opfordrer den daværende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst til at tage initiativ til, at der laves en test på de mistænkte hunde. Testen var dog allerede taget.

Marts 2019:

  • Fejl forsinker DNA-analyse, der skulle have været klar i januar.

Maj 2019:

  • DNA-undersøgelse er klar - men resultat er hemmeligt.

Juni 2019:

  • Kommune Qeqertalik bekræfter, at kommunen den 25. oktober 2018 har aflivet de mistænkte hunde efter ønske fra ejeren.

Juli 2019:

  • Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst bekræfter, at den involverede borgers retssikkerhed skal sikres, og at sagsbehandlingsprincipperne, der regulerer myndighedernes håndtering af potentielle straffesager, skal overholdes.

Oktober 2019:

  • Politiet dropper efterforskningen, da sagen i givet fald vil være forældet i retten.

Som konsekvens af resultatet fra prøverne fra de to slædehunde fra Qeqertarsuaq har Qimmeq-projektet anbefalet, at hunde, der mistænkes for at være opblandet i Qeqertarsuaq, får taget DNA-prøver.

LÆS OGSÅ Nye påstande: Der er overlevende hvalpe fra de fremmede hunde i Qeqertarsuaq

Ifølge Mikkel Jeremiassen har hundeslædeorganisationen holdt et møde med hundeslædeforeningen i Qeqertarsuaq onsdag aften. Her er foreningen blevet orienteret om resultatet af prøverne og anbefalingen til et videre forløb. Den lokale hundeslædeforening har fået søndag som senest frist til at komme med sit svar til hundeslædeorganisationen om, hvilken af de to indstillinger hundeejerne vil følge.

De to hunde, hvis DNA blev udtaget, blev i oktober 2018 aflivet af Kommune Qeqertalik efter ejerens ønske.

LÆS OGSÅ Hundeslædeførere mistænkt for sammenblanding af hunde

Hundeslædeorganisationen har dog i oktober i år fået meldinger om, at der skulle være overlevende hvalpe efter de to hunde.

Prøveudtagningen af de to hundes DNA skete sidste sommer efter mistanke om indførsel af fremmede hundearter til Qeqertarsuaq.

Ifølge påstanden skulle indførslen af de to fremmede hundearter være sket i første halvår af 2017. Politiet i Grønland har droppet at efterforske en anmeldelse fra Selvstyret, da sagen er en bødesag og dermed vil være forældet, hvis den blev bragt til domstolene.

KNR har siden oktober måned i år ansøgt om at få aktindsigt i resultatet af DNA-analyserne fra de to hunde i Qeqertarsuaq, men har til dags dato endnu ikke fået fra svar fra Departementet for Fiskeri og Fangst på trods af flere rykkere.

Qimmeq-projektet oplyser lørdag, at det ikke passer, at Qimmeq har nævnt det som en mulighed, at alle hunde under tre år skulle aflives i Qeqertarsuaq, som det tidligere fremgik af artiklen.

Qimmeq har udelukkende anbefalet, at hundene DNA-testes. Hvad der dernæst skal ske, er et politisk spørgsmål, skriver professor Morten Meldgaard fra Qimmeq-projektet.

Morten Meldgaard afviser også, at Qimmeq har udtalt sig om antallet af testede hunde.