Siumut om danske regeringer: Vi burde kunne opnå bedre end o.k.

Grønlandske politikere skal kæmpe for hårdt for basale rettigheder på danske ansvarsområder i Grønland. Sådan lyder kritikken fra folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S).
Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam mener, at det ikke burde være ualmindeligt at have et godt forhold til den danske regering. Foto © : Ritzau Scanpix
23. juni 2020 14:52

Den socialdemokratiske regering i Danmark har haft nok at se til i dens første leveår, også når det gælder Grønland.

Et købtilbud fra præsident Trump, en udskudt undskyldning til eksperimentbørnene, en amerikansk investering - bare for at nævne nogle ting.

Og det har generelt været et godt år, set med grønlandske øjne, mener folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut. Det understregede hun under mandagens afslutningsdebat i Folketinget.

Men i hendes første år som folketingsmedlem er hun samtidig blevet chokeret over, hvor hårdt de grønlandske mandater skal kæmpe for at opnå bare basale ting. 

Hun kalder selv samarbejdet mellem Naalakkersuisut og den danske regering for 'historisk godt'. Men det gode samarbejde burde ikke være så historisk, påpegede Aki-Matilda Høegh-Dam fra talerstolen. 

Vi burde ikke kæmpe så hårdt for at opnå basale ting. Ligeværdighed, lige løn for lige arbejde... Vi burde ikke kæmpe så hårdt for, at ansvarsområder, der har været under den danske regering i så mange år, skal være på o.k. niveau.

Det gælder for eksempel inden for politi- og retsområdet i Grønland, som den danske stat har ansvaret for. Men retssikkerheden er langt fra lige så god som i Danmark, mener Aki-Matilda Høegh-Dam. 

- Så længe vi er underlagt de samme demokratiske instanser, som er bundet i Grundloven, bliver vi altså nødt til at skabe den samme ligelige retssikkerhed for folk, sagde hun fra talerstolen.

Det er dog kun en uge siden, at Aki-Matilda Høegh-Dam sagde i et interview til KNR, at det lige så meget er "vores ansvar som grønlandske folkevalgte at sige til", når der er behov for nyt på de danske ansvarsområder i Grønland.

IA: Intet om Grønland uden Grønland

I sidste uge kritiserede folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit den danske regering for at tage for lidt initiativ, når det gælder Grønland.

Under mandagens debat takkede hun dog for flere aftaler med regeringen, for eksempel 80 millioner kroner til børn- og ungeområdet i Grønland og mere overvågning gennem Forsvaret i Arktis.

Men på udenrigsområdet halter det gevaldigt, mener IA-politikeren.

LÆS OGSÅ Efter kritik: Aaja Chemnitz Larsen får møde med statsministeren

Før valget lovede Mette Frederiksen større selvbestemmelse til Grønland. Men under hendes regering har der ikke altid været en grønlandsk repræsentant med, når danske ministre har holdt møde i udlandet, hvor Grønland har været på dagsordenen.

- I alt, hvad der har med Grønland at gøre, skal Grønland også sidde med. Intet om os, uden os, har været et motto fra vores side på det udenrigspolitiske område. Det, mener jeg sådan set, er rimeligt, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Statsminister Mette Frederiksen kommenterede ikke direkte på kritikken under debatten, men konstaterede: 

- Rigsfællesskabet er stærkt og i øvrigt i forhold til resten af verden en unik måde at leve sammen på side om side, tre lande.