Et år med ny statsminister: IA savner bedre kommunikation
I Danmark er meningsmålingerne for statsminister Mette Frederiksen (S) historisk gode. Særligt regeringens håndtering af corona-epidemien har fået opbakningen til at stige.
Men hos Inuit Ataqatigiit i Folketinget er der langt mellem klapsavlerne over regeringen.
Inden folketingsvalget i 2019 ville partiet ikke oplyse, hvem det støttede som dansk statsminister. Siden valget har Aaja Chemnitz Larsen (IA) dog støttet den socialdemokratiske regering.
Men den støtte føler hun ikke, at hun har mærket meget til det seneste år. Siden august sidste år har hun forsøgt at få et møde i kalenderen med statsminister Mette Frederiksen. Det er endnu ikke lykkes.
Og det er ifølge Aaja Chemnitz Larsen et generelt billede på kommunikationen med regeringen.
Jeg oplever, at tingene er blevet vanskeligere, end de var med den tidligere regering (under Lars Løkke Rasmussen (V), red.), siger Aaja Chemnitz Larsen.
Ved folketingsvalget i 2019 blev hun topscorer med 5.686 personlige stemmer, ligesom IA fik flest stemmer blandt partierne. Men den store opbakning er gledet lidt i skyggen hos regeringen, mener Aaja Chemnitz Larsen.
- På trods af at jeg sidder i oppositionen hjemme i Grønland, støtter jeg jo den danske regering. Men jeg har oplevet, at nogle ministre er svære at få fat i. Særligt statsministeren har der ikke været et møde med endnu på trods af, at vi har ønsket det og rykket for mødet. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger hun til KNR.
Savner initiativ og plan for rigsfællesskabet
Helt præcis ønsker IA-politikeren i et møde med statsministeren at drøfte nogle af de valgløfter, som Mette Frederiksen kom med inden folketingsvalget.
I et interview til KNR i april 2019 varslede hun større 'albuerum' til Grønland, særligt inden for udenrigspolitikken, hvis hun blev statsminister.
Men det har regeringen foreløbig ikke levet op til, mener Aaja Chemnitz Larsen.
LÆS OGSÅ Undskyldning til eksperiment-børn bliver udsat - igen
- Alt hvad der har med Kina, Rusland og USA at gøre, så jeg gerne, at vi i Folketinget blev inddraget i. At Inatsisartut blev inddraget og selvfølgelig også naalakkersuisut. Men jeg synes desværre, at lovningerne primært var nogle fine ord, men der er ikke kommet så meget handling.
På nogle områder har regeringen dog markeret sig positivt i forhold til Grønland, mener IA-politikeren.
Der er afsat 80 millioner kroner til udsatte børn og unge i Grønland. Lønningerne til anstaltbetjente er hævet med 38,4 millioner kroner over fire år og 10,8 millioner kroner til politibetjentes løn i Grønland i samme periode.
Også en styrkelse af Forsvaret og beredskabet i Grønland er kommet på plads.
Regering bør komme med egne forslag
De fleste af sagerne har de grønlandske folketingsmedlemmer været inddraget i. Men det er ikke nok, mener Aaja Chemnitz Larsen.
Regeringen bør være mere aktiv på de områder, som Danmark stadig har ansvaret for i Grønland, mener hun.
Den danske regering burde lave en klar strategi for udviklingen i rigsfællesskabet, som både Inatsisartut, Naalakkersuisut og Folketinget blev inddraget i.
- At man på den måde var mere initiativrig fra den danske regering frem for, at det altid er os - primært fra IA - der kommer med forslag til ting, som vi tager op i Folketinget, siger Aaja Chemnitz Larsen.
LÆS OGSÅ Statsministeren til Grønland: Sæt ind med alt, hvad I har
Under sin tid som statsminister sagde Lars Løkke Rasmussen (V) flere gange, at regeringen forhandlede med regeringer - og dermed med Naalakkersuisut. Og IA sidder i opposition i Inatsisartut.
Men Aaja Chemnitz Larsen og IA fik flest stemmer ved valget til Folketinget i 2019. Derfor bør partiet være i tæt dialog med den danske regering, mener hun.
Desuden lovede Socialdemokratiet ifølge Aaja Chemnitz Larsen et stort fokus på rigsfællesskabet under regeringsforhandlingerne sidste sommer.
- Den lovning, vi har fået, er, at man ville lave noget helt specifikt omkring rigsfællesskabet. Vi ser stadig gerne, at man må gøre mere fra Socialdemokratiet og fra den danske regerings side, siger Aaja Chemnitz Larsen.
KNR har bedt Statsministeriet om en kommentar på kritikken fra Aaja Chemnitz Larsen, men ministeriet er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.