Aki-Matilda Høegh-Dam: Forholdet til den danske regering har sjældent været bedre

Siumuts folketingsmedlem er godt tilfreds med statsminister Mette Frederiksen og regeringens første år. Hun genkender ikke kritikken fra Aaja Chemnitz Larsen.
Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut sidder med i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor billedet her stammer fra. Foto © : Screendump fra videoen
16. juni 2020 07:19

Før valget til Folketinget i 2019 gav Siumut sin fulde støtte til Socialdemokratiets Mette Frederiksen som næste statsminister. Det betalte sig.

I dag er Siumuts danske søsterparti i regering, og folketingsmedlem for Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam, sidder med ved møder i Socialdemokratiets gruppe i Folketinget.

Trods de tætte bånd til Socialdemokratiet vil Aki-Matilda Høegh-Dam ikke være bange for at kritisere den danske regering, hvis der er grund til det, understreger hun.

Men hun er faktisk tilfreds med forholdet til statsminister Mette Frederiksen og resten af regeringen, nu et år efter valget.

Jeg synes, det første år er gået meget godt. Samarbejdet med statsministeren og den øvrige danske regering har været positivt. Det er også en af årsagerne til, at vi har opnået en del resultater på så kort tid, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Hun peger blandt andet på aftaler om lønløft til anstalt- og politibetjente i Grønland, penge til udsatte børn og unge i Grønland og øget overvågning hos Forsvaret i Arktis.

Tæt og respektfuldt samarbejde

Siumut-politikeren ser dermed helt anderledes på forholdet til regeringen end sin kollega, folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.

I et interview til KNR kritiserer IA-politikeren regeringen for dårlig kommunikation, særligt med Mette Frederiksen. Hun savner, at regeringen selv tager initiativer på danske ansvarsområder i Grønland og laver en klar strategi for, hvad regeringen vil inden for rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Udenrigspolitik i fokus på møde hos statsministeren

Men den kritik deler Aki-Matilda Høegh-Dam slet ikke. Faktisk synes hun, at det er respektfuldt, at regeringen ikke selv tager meget initiativ på danske ansvarsområder i Grønland.

- Det er en af grundene til, at vi ville have hjemmestyre og senere selvstyre: At man ikke længere ville have, at regeringen bare tog beslutninger hen over hovedet på den grønlandske befolkning, siger hun.

Til gengæld oplever hun stor velvilje, når hun har henvendt sig til regeringen med et forslag.

- Det er jo lige så meget vores ansvar som grønlandske folkevalgte at sige til, når der er behov for det. Og de gange, vi har sagt, at der er behov for noget (på de danske ansvarsområder i Grønland, red), synes jeg, at der er startet nogle initiativer, siger Aki-Matilda Høegh-Dam. 

Stadig mange opgaver i vente

Siumut-politikeren understreger, at der stadig er mange ting, som hun ønsker, at Frederiksens regering tager hånd om.

Det drejer sig især om rets- og justitsområdet i Grønland, hvor der bør være bedre kvalifikationer hos domstolene og bedre tilbud for dømte i anstalterne.

LÆS OGSÅ Overblik: Hvem fik færrest stemmer, og hvem fik flest? 

- Der har været store besparelser på retssystemet førhen. Vores domstole lever ikke op til de samme kvalifikationer som i Danmark. Det betyder en skævvridning i kvaliteten, siger hun. 

Baseret på samtaler med kontakter i Siumut oplever Aki-Matilda Høegh-Dam, at kontakten mellem Naalakkersuisut og Mette Frederiksens regering er nærmest historisk god.

- Mit indtryk er, at samarbejdet mellem den danske regering i det udenrigspolitiske aspekt er meget bedre, end man nogen sinde har set før, siger hun til KNR.