Folketingsvalg 2015 Partierne har glemt klimaet

Partiernes valgprogrammer er som støvsuget for tiltag på klimaområdet, selvom klimaforandringerne særligt kommer til at kunne mærkes i Grønland i fremtiden.
10. juni 2015 15:00

Fremtiden byder på temperaturstigninger, smeltende gletchere og skrumpende havis.

Når klimaforandringerne for alvor rammer os, kommer det til at påvirke både vores og dyrenes liv, samt naturen her i Grønland.

Alligevel har ingen af partierne egentlige klimatiltag i deres valgprogrammer, der kan gøre noget ved problemstillingen.

Læs også Nordiske hovedstæder står sammen om deklaration til COP21

Det er primært emner som grønlandsk sprog i Folketinget, en ny grundlov eller faste udvalgsposter i Folketinget, der får spalteplads i partiernes valgprogrammer og oplæg.

Det parti der kommer tættest på IA, der vil arbejde for et renere miljø i Arktis.

IA-kandidat, Múte B. Egede forklarer, at det er et spørgsmål om prioritering, at klimaet ikke fylder mere.

- Vi prioriterer nogle ting i valgoplægget højere end andre. Men vi har jo et principprogram, hvor der står, hvad partiet står for. Vi kan jo ikke have alt stående i vores valgoplæg, siger han. 

For Demokraterne er det også et spørgsmål om prioritering, siger partiets kandidat til Folketinget, Rasmus Dalsgaard.

Læs også Nu foregår jagten på isbjørne fra dagligstuen

Hvis man lytter til eksperterne kan den globale opvarmning allerede ses nu. Det skriver Naalakkersuisut i en klimatilpasningsrapport. De seneste 70 års globale opvarmning sætter sine spor, bl.a. i isen, der generelt smelter i Arktis. I Østgrønland er havisen allerede skrumpet med 10 til 15 procent siden 1990’erne, viser målinger fra Grønlands Naturinstitut.

Konsekvenserne kan borgerne allerede mærke i Illoqqortoormiut, hvor sultne isbjørne kommer helt ind omkring husene for at lede efter mad - sandsynligvis fordi isen smelter.

Hos IA indrømmer Múte B. Egede, at partiet kunne have prioriteret området højere. IA kommer dog ikke tomhændet til eventuelle klimaforhandlinger, hvis de bliver valgt ind i folketinget, understreger han.

- Vi vil være med til en ansvarlig miljø- og klimapolitik og en omstilling til grøn energi. Vi vil også være med til en reduktionsstrategi sammen med alle de interessanter, der er inden for miljø og klima. Det gælder også erhvervslivet, siger Múte B. Egede og peger på, at vindenergi kan være et område, han vil se på. Han har dog ingen konkrete tiltag på plads, siger han.

Læs også MARTI: Inuit klarer klimaforandringer bedst

Hos Demokraterne er Rasmus Dalsgaard tryg ved Grønlands indsats i klima- og miljøspørgsmål i Folketinget. Han henviser til en aftale mellem Danmark og Grønland, der giver Grønland en plads ved forhandlingsbordet, når der skal diskuteres klimaspørgsmål med relation til Grønland.

Demokraterne vil arbejde for, at Grønland kan eksportere vandkraft i fremtiden, hvis de bliver valgt til Folketinget, oplyser Dalsgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Atassut, Siumut og Partii Naleraq inden deadline.