Marti Mueller på arbejde.Foto: Ann Katrine Olsen

MARTI: Inuit klarer klimaforandringer bedst

Den amerikanske multikunstner, fotograf og journalist MARTI - med det mere borgerlige navn Marti Mueller - er i øjeblikket i Grønland, hvor hun siden den 6. marts i år har rejst rundt og fortalt omkring sine to store passioner: kunst og klimaforandringer.

 I weekenden var hun i Katuaq for at sætte fokus på dem begge.

Fra den 9. til den 26. april har kulturhuset Katuaq i Nuuk lagt vægge til kunstneren MARTI's fotografier, som til sammen danner udstillingen 'Greenlandic Spirit'. Og i lørdags fik Marti Mueller så mulighed for at introducere interesserede for sin anden store passion, nemlig klimaforandringer.

Et emne, der har interesseret MARTI igennem en årrække, og som blandt andet har ført til, at hun i 2009 var en af hovedtalerne ved FN's Klimakonference COP15, der fandt sted i København.

 

15 grader varmere vejr

 - Folk i Grønland ved allerede lidt på et lokalt plan om, hvad klimaforandringer er. Fordi man øjensynligt har mindre is, fordi det på nogle områder påvirker fiskeriindustrien, der er faldende eller mere uregelmæssig, og fordi det påvirker økonomien. Men der er ikke så mange mennesker, der virkeligt forstår, hvad det drejer sig om, på et globalt niveau, fortæller Marti Mueller.

Som et eksempel nævner hun, at en temperaturstigning på 2 grader ved ækvator som følge af klimaforandringer kan føre til en temperaturstigning på 8-15 grader ved polerne.

- Så det er ikke kun et spørgsmål om at finde sin bikini frem. Det er et spørgsmål om, at det måske bliver for varmt til overhovedet at befinde sig udenfor. Og det vil med sikkerhed få betydning for, hvor længe det er muligt at dyrke jorden, den fortsatte smelten af is og mange andre ting, siger Marti Mueller.

 

Inuit vil klare sig bedst

Hun mener dog, Inuit har en særlig fordel, når det kommer til klimaforandringer.

- Når det kommer til oprindelige folks kulturer, og Inuit i særdeleshed, så har I måske en af de bedste muligheder for at overleve i forhold til enhver anden befolkningsgruppe i verden. Fordi I er så gode til at tilpasse jer, og fordi I allerede har stået over for en del klimaforandringer. Ikke så vigtige som dem, vi står overfor nu. Men I ved, hvad det kræver af opfindsomhed, og I kan finde ud af at bo i små samfund, når det er nødvendigt, siger Marti Mueller.

Læs også Fejring af den grønlandske ånd

Udover oplægget i Katuaq omkring klimaforandringer, stod Marti Mueller også bag et andet oplæg i lørdags.

Det handlede om Burning Man - en ørkenudstilling af de helt store proportioner, der årligt bliver afholdt i Black Rock ørkenen i Nevada, og som MARTI har fotograferet af flere omgange.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt