Særligt tillæg sikrer ligeløn for anstaltsansatte

Selvom der egentligt var sikret ligeløn, betød lønhop i Danmark i starten af december, at der endnu engang kom ulige løn mellem de to lande. Det laver ny aftale om på.
Alle anstaltsbetjente skal ikke længere skue langt efter ligeløn efter ny aftale er landet. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
01. januar 2024 09:05

Nu kommer der endelig ligeløn mellem grønlandske anstaltsansatte og danske fængselsbetjente.

Det sker via en to-årig aftale om et såkaldt udligningstillæg. Det fortæller formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen:

- Det betyder jo, at der nu er ro om deres lønforhold – igen havde jeg nær sagt.  

For der var egentligt allerede lavet en aftale om ligeløn tilbage i juni, hvor den danske justitsminister sikrede ligeløn for både dommere, politifolk og anstaltsbetjente i de to lande.

Men så fik de danske fængselsbetjente et lønhop i starten af december – og så var der igen uligevægt mellem de danske og grønlandske anstaltsbetjente.

Derfor har det været vigtigt for Fængselsforbundet hurtigt at lande en midlertidig aftale, så uligheden forsvinder, indtil rigtige forhandlinger om lønnen for de anstaltsansatte går i gang, fortæller Bo Yde Sørensen:

- Vi havde selvfølgelig håbet på en permanent aftale, men nu har vi i hvert fald én de næste to år. Det betyder én til én at en grønlandsk anstaltsbetjent og en dansk fængselsbetjent får det samme, siger han.

Årtiers kamp mod ulighed

Og det har da også været en årtier lang kamp at få ligeværdig løn mellem grønlandske anstaltsansatte og danske fængselsbetjente.

For et er den åbenlyse uretfærdighed i uligheden, men den gør det faktisk også svært at tiltrække folk, som har lyst til at tage det farlige job, fortæller Bo Yde Sørensen:

- Nu havde vores grønlandske kollegaer været underbetalt i over 30 år. Nu skulle der findes en løsning. Vi kunne ikke længere se gennem fingre med det. For på grund af underbetalingen var der heller ikke nogen på Grønland, som havde lyst til at være anstaltsbetjente.

- Og vi har jo ikke fængselsbetjente i overskud, som vi kan sende til Danmark. Og det er de to væsentligste årsager til, at jeg så det som en bunden opgave at få det her løst.

Samtidig så har det også nogle gange skabt ubehagelig stemning ude i anstalterne, når man har kunnet sidde i frokoststuen og vide, der er forskel på lønnen blandt kollegaerne, fortæller Bo Yde Sørensen:

- Som én af mine grønlandske kollegaer spurgte mig om: Hvordan kan det være, at jeg skal have en lav løn og en fængselsbetjent, som sendes til Grønland, får 10.000 mere end mig i måneden, selvom vi sidder lige ved siden af hinanden, siger han og fortsætter:

- Hvorfor giver man ikke os grønlændere den rigtige løn, så de kan ansættes. Det er svært at argumentere imod, og det har jeg egentligt heller ikke lyst til, da jeg er enig i synspunktet, siger han.

Bo Yde Sørensen understreger, at aftalen kun er første skridt i kampen for ligeløn. Den er jo netop kun midlertidig og et tillæg. Derfor er det også vigtigt, at de kæmper videre for at få en permanent ligestilling mellem de to landes ansatette:

- Vi skal selvfølgelig også sørge for, at det her ikke løber fra os igen, fordi vi får en trepartsaftale i Danmark. Når lønnen hæves i Danmark, skal det selvfølgelig også ske i Grønland, siger han og fortsætter:

- Det har været et kardinalpunkt for mig, og fortsætter med at være det. Så det vil vi følge op på, så vi også i fremtiden sikrer at der vil være ordentlige lønninger for vores kollegaer i Grønland.