Formand for Fængselsforbundet: Endelig ro om lønnen til anstaltsbetjente

Frygt for personaleflugt fra Kriminalforsorgen er nu aflyst, siger formanden for Fængselsforbundet. Det sker med en aftale, der permanent giver samme lønvilkår mellem grønlandske anstaltsbetjente og danske fængselsbetjente.
Betjentene i landets anstalter er nu permanent sikret samme lønvilkår som fængselsbetjente i Danmark. Foto © : KNR
08. juni 2023 13:58

Morgenkaffen smager lidt ekstra godt i dag hos formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

Han glæder sig nemlig over, at hans medlemmer i Grønland – betjentene i anstalterne – fremover er sikret samme lønvilkår som deres kolleger i Danmark.

- Det er selvfølgelig meget positivt, at vi nu, efter et langt arbejde i kulisserne, er lykkes med at få en ordning af mere permanent karakter på plads til vores grønlandske kolleger, siger han til KNR.


Onsdag oplyste den danske justitsminister Peter Hummelgaard (S) under sit besøg i Nuuk, at politi- og anstaltsbetjente i Grønland fremover skal have samme lønvilkår som deres danske kolleger.

Et krav, der har været stillet fra begge faggrupper i årtier, og som er blevet gentaget igen og igen over for den danske regering af naalakkersuisut og de grønlandske folketingspolitikere.

Udsigt til personaleflugt er aflyst

I 2020 afsatte den tidligere danske regering penge til netop ligeløn mellem grønlandske og danske politi- og anstaltsbetjente. Men pengene løb kun frem til udgangen af i år.

Og det har givet frygt for, at der ville komme mange opsigelser fra især anstaltsbetjente, som i 2020 oplevede det største lønhop af de to faggrupper.

Statens tjenestemænd i Grønland

Ansatte, der arbejder for den danske stat i Grønland, er hovedsageligt ansat på en tjenestemandsordning.

Det er for eksempel anstaltsbetjente, politibetjente, ansatte ved domstolene og en række akademiske stillinger.

Der er cirka 250 årsværk af tjenestemænd under den danske stat i Grønland. I Danmark er der cirka 183.000 årsværk som tjenestemænd.

Tjenestemænd i Grønland er ansat ud fra Tjenestemandsloven for Grønland, som blandt andet siger, at tjenestemænd ikke har ret til at strejke. Til gengæld er de godt beskyttet mod fyringer og får generelt en høj pension sammenlignet med andre offentlige ansatte.
 

Kilde: Bekendtgørelse af lov om statens tjenestemænd i Grønland, 2015 


- Inden vi lavede den nuværende aftale, havde vi massive rekrutterings- og fastholdelsesproblemer i Grønland. Det blev næsten fjernet som dug fra solen med den nuværende aftale. Derfor var vi meget nervøse for, at ville vi gå fire år baglæns og starte forfra, hvis vi ikke fik mere permanent løsning på plads, siger Bo Yde Sørensen. 

Men den bekymring er nu aflyst af ro.

- Det er bestemt glædeligt, at vi nu kan berolige vores grønlandske kolleger med, at der er ro om deres løn- og ansættelsesvilkår, siger han.

Kredsdommere er oprindeligt ikke en del af aftalen, som den danske justitsminister kom med onsdag. Men han vil nu undersøge muligheden for at inkludere kredsdommerne i aftalen, siger han. 

Aftale midt i kollapset forhandlinger

For fire år siden fik formanden for Fængselsforbundet massiv kritik for at indgå en aftale om et midlertidigt lønløft til anstalts- og politibetjente i Grønland.

Det skete nemlig uden om de almindelige overenskomstforhandlinger for alle statens ansatte, også kaldet tjenestemænd, i Grønland. Og det vakte krads kritik fra fagforbundet CFU, som forhandler overenskomster med staten på vegne af alle tjenestemænd i Grønland.

Men det var nødvendigt at gå enegang dengang, siger Bo Yde Sørensen.

- Jeg kunne ikke lade mine kolleger i Grønland sejle deres egen sø. Deres lønefterslæb var så stort, at de kunne tjene mere nede på grillen i Nuuk end de kunne i anstalten oppe ved lufthavnen.

Nu har han så gjort det igen. TIlmed imens overenskomstforhandlingerne mellem CFU og staten er brudt sammen og har været det siden foråret 2022. 

Men Bo Yde Sørensen forsvarer sagen og er klar til en ny omgang kritik.


- Mine kolleger i Grønland havde haft et lønefterslæb i 30 år, som ingen reelt havde haft nogen interesse i at gøre noget ved. Det kan godt være, at jeg fandt lidt utraditionelle metoder frem og fik kritik for det. Det må jeg stå på mål for, og det må jeg også gøre, hvis nogen måtte blive sure over den nye løsning. 

Det er forventningen, at den nye aftale træder i kraft fra årsskiftet 2023/2024.

Hos CFU som forhandlinger på vegne af statens tjenestemænd i Grønland, oplyser til KNR, at man ikke ønsker at kommentere aftalen, før der er kommet en melding fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen under det danske finansministerium.