Fængselsforbundet advarer: Ny overenskomst kan give massive opsigelser blandt anstaltsbetjente

Et markant løntillæg har afskaffet manglen på anstaltsbetjente i Grønland. Men nu er der blæst om forhandlinger, der kan gøre løntillægget permanent.
18. juli 2022 06:47

Endelig!

Sådan lød det fra flere sider i 2019, da den danske regering samt IA og Siumut i Folketinget aftalte et markant lønløft til grønlandske anstaltsbetjente. I alt blev der afsat 38,4 millioner kroner til lønstigninger.

En aftale, der efter årtiers lønefterslæb løftede betjentenes løn op til samme niveau som danske fængselsbetjente i København.

LÆS OGSÅ Fængselsforbund: Tiltrængt aftale for anstaltsbetjente  

Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland har løntillægget vendt en massiv mangel på anstaltsbetjente til en stabil situation med stort set fuld bemanding i alle anstalter.

På landsplan manglede der ved udgangen af juni fire uniformerede stillinger, som forventes besat på kort tid.

- Lønløftet har medvirket til at fastholde det uniformerede personale i anstalterne. Endvidere oplever Kriminalforsorgen i Grønland, at tidligere uniformerede medarbejdere søger tilbage til et job i Kriminalforsorgen, skriver Kriminalforsorgen i Grønland i en mail til KNR.

Overenskomstforhandlinger er i hårdknude

Men nu trækker der grå skyer ind over Kriminalforsorgen. For pengene til anstaltsbetjentenes tillæg blev kun forhandlet på plads til og med 2023. 

I foråret startede overenskomstforhandlinger for anstaltsbetjente, politi, akademikere og andre tjenestemandsansatte i Grønland under den danske stat, som skal munde ud i en aftale frem til og med 2024.

Sammenligning af lønniveauer fra før 2020:

  • En anstaltsbetjent i Grønland med mellem nul og to års anciennitet tjente før 2020 i gennemsnittet 19.365 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • En fængselsbetjent i Danmark med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 24.769 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • Forskellen var på 5400 kroner.
  • De ansatte i Grønland har en arbejdstid på 40 timer om ugen, mens fængselspersonalet i Danmark har en arbejdstid på 37 timer om ugen.
  • I 2019 indgik et flertal i Folketinget en aftale om et udligningstillæg til de grønlandske anstaltsbetjente frem til og med 2023. Tillægget bragte lønnen op på samme niveau som en fængselsbetjent i Storkøbenhavn.
  • Pengene til tillægget kom fra Nordatlantpuljen, som - udover 38,4 mio. kroner til anstaltsbetjentene - også gav 10,8 mio. kr. til lønstigninger hos Grønlands Politi frem til 2023.

Kilde: Kriminalforsorgen, Justitsministeriet

Men forhandlingerne er gået i hårknude - af flere grunde.

Ifølge KNRs oplysninger har Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), som er en sammenslutning af fagforbund for statens ansatte, foreslået, at tillægget til anstaltsbetjentene bliver gjort permanent. 

Men det har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som repræsenterer staten i forhandlingerne, afvist.

LÆS OGSÅ Endelig: Anstaltsbetjente bliver forgyldt til jul

Samtidig er der intern utilfredshed hos grupper af statens ansatte i Grønland over, at anstaltsbetjentene i 2020 fik et lønhop udenfor de almindelige overenskomstforhandlinger - altså med en politisk aftale.

Næste træk fra CFU blev derfor at foreslå, at anstaltsbetjentene ikke får del af de penge, som der bliver forhandlet om i overenskomstforhandlingerne nu. I stedet må de vente til næste overenskomstsforhandlinger om to år, hvor tillægget udløber - dog med dét krav, at anstaltsbetjentene fra 2024 får en permanent lønstigning magen til det nuværende tillæg.

Men ifølge KNRs oplysninger har Medarbejder- og Kompetencestyrelsen også sagt nej til den model.

Dermed står de grønlandske anstaltsbetjente fra 2024 lige nu til at gå tilbage til deres lønniveau fra før 2020. 

Det har dog på grund af sommerferie ikke været muligt at få en kommentar fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i sagen. 

Formand: Kriminalforsorgen går i knæ uden tillæg

I stedet skal Lønningsrådet under Folketinget nu se på sagen. Her sidder en stribe politikere, som skal komme med anbefalinger til, hvordan overenskomsterne skal udfoldes.

Fængselsforbundets formand besøgte for nyligt flere anstalter i Grønland. Og hans oplevelse er, at mange betjente er klar til at sige op, hvis tillægget falder bort. 

Bo
Foto © : Fængselsforbundet
Bo Yde Sørensen

- Jeg kan godt forstå, hvis de gør det, men derfor frygter jeg det alligevel. For det vil bringe hele kriminalforsorgen i en fuldstændig urimelig situation, siger Bo Yde Sørensen.

For mens der har været et stigning i antallet af personer, som er søgt ind som faglært anstaltsbetjent i Grønland siden 2020, er der massiv mangel på fængselsbetjente i Danmark.

Derfor kan man ikke sende et større hold fængselsbetjente til de grønlandske anstalter, hvis der sker opsigelser blandt anstaltsbetjentene i Grønland.

- Så det vil bringe både vores grønlandske kolleger, men også Kriminalforsorgen, i en fuldstændig umulig situation, hvis det her kuldsejler, siger Bo Yde Sørensen.

Fængselsforbundet er ikke selv direkte med ved forhandlingerne. Det er Jan Erik Rasmussen, som er forhandlingschef på vegne af de Offentlige Ansattes Organisationer (OAO), herunder anstaltsbetjentene, til gengæld. Han bakker op om Bo Yde Sørensens bekymring, oplyser han til KNR. 

Forhandlingerne om en ny overenskomst for statens tjenestemænd i Grønland forventes at blive genoptaget efter sommeren.