Naalakkersuisut: Husk forhandlinger om Grønlands anstaltsbetjente

Naalakkersuisut har sendt en reminder til den danske justitsminister om lønløft til betjente i Grønland: Få indført lige løn for lige arbejde, lyder opfordringen.
Naalakkersuisut opfordrer den danske regering til at fastholde det løntillæg, som blev givet i 2019 til grønlandske anstaltsbetjente. Foto © : KNR
06. marts 2023 13:21

Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen, og der er fare for personaleflugt i Grønlands anstalter.

Sådan lød det i juli sidste år fra formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen. Siden er intet sket. 

Men nu prikker naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet, Aqqaluak B. Egede (IA), og naalakkersuisoq for finanser og ligestilling, Naaja H. Nathanielsen (IA), til den danske regering.

I et brev til den danske justitsminister Peter Hummelgaard (S) minder de om, at justitsministeren under den tidligere Mette Frederiksen-regering, Nick Hækkerup (S), var klar til at gøre et lønløft til grønlandske anstaltsbetjente permanent.

- Her tilkendegav justitsministeren, at han ikke så det som en mulighed, at man ville fjerne den lønfremgang, der var sikret anstaltsbetjentene gennem puljemidler, står der i brevet.

Sagt med andre ord: Den daværende justitsminister lovede at holde lønnen oppe hos betjentene i de grønlandske anstalter.

Statens tjenestemænd i Grønland

  • Ansatte, der arbejder for den danske stat i Grønland, er hovedsageligt ansat på en tjenestemandsordning.

    Det er for eksempel anstaltsbetjente, politibetjente, ansatte ved domstolene og en række akademiske stillinger.

    Der er cirka 250 årsværk af tjenestemænd under den danske stat i Grønland. I Danmark er der cirka 183.000 årsværk som tjenestemænd.

    Tjenestemænd i Grønland er ansat ud fra Tjenestemandsloven for Grønland, som blandt andet siger, at tjenestemænd ikke har ret til at strejke. Til gengæld er de godt beskyttet mod fyringer og får generelt en høj pension sammenlignet med andre offentlige ansatte.

    Kilde: Bekendtgørelse af lov om statens tjenestemænd i Grønland, 2015 

I brevet skriver de to naalakkersuisoq'er også, at lønnen bør være ens for statens ansatte, uanset om de udfører deres arbejde i Grønland eller Danmark.

- Det er som hidtil Naalakkersuisuts principielle standpunkt, at lige arbejde inden for samme myndighed i riget må medføre lige løn, og at de for politiet her i landet svære vilkår naturligt bør afspejles i lønnen.

Lønløft har reddet anstalterne

I 2019 gav et flertal i Folketinget et massivt lønløft til anstaltsbetjente i Grønland. Det skete i en særaftale, som løber frem til og med 2023.

I 2022 brød forhandlingerne om en ny overenskomst for alle statens tjenestemænd i Grønland sammen, herunder også anstaltsbetjente.

Kort sagt er den danske stat og forhandlerne uenige om, hvordan lønmidlerne skal fordeles, herunder om løntillægget til anstaltsbetjentene skal fortsætte.

Sagen er nu sparket til hjørne i Lønningsrådet i Folketinget, som skal komme med en udtalelse til den danske skatteminister om deres syn på sagen. Men det er ifølge KNRs oplysninger endnu ikke sket.

Naalakkersuisut mener dog, at det er helt afgørende for forholdene i anstalterne, at løntillægget bliver gjort permanent.

- Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland har løntillægget vendt en massiv mangel på anstaltsbetjente til en stabil situation med stort set fuld bemanding i alle anstalter, ligesom det har betydet, at tidligere medarbejdere søger tilbage til et job i Kriminalforsorgen i Grønland. Dette er yderst positivt, står der i brevet til den danske justitsminister.