Danske fængselsbetjente får lønhop: Forventning om højere løn til anstaltsbetjente også

Danske fængselsbetjente får fra 2024 mere i løn. Det samme skal sikres for anstaltsbetjentene i Grønland, siger formand for Fængselsforbundet.
En aftale fra 2019, som sikrer højere løn til anstaltsbetjente i Grønland, udløber til nytår. Formanden for Fængselsforbundet i Danmark, Bo yde Sørensen, forventer dog, at aftalen bliver permanent uden negative ændringer for anstaltsbetjentene. Foto © : KNR
06. december 2023 08:01

Der er flere penge på vej i løn til fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente i Danmark.

Det blev offentliggjort mandag i en aftale, som Folketinget og arbejdsmarkedets parter har lavet for en gruppe af offentlige ansatte i Danmark.

Aftalen er på 6,8 milliarder kroner og giver mere i løn til ansatte i ældreplejen og sundhedsvæsenet, ansatte i de danske fængsler samt pædagoger og socialpædagoger.

Ansatte i Grønland, som arbejder for staten, er ikke omfattet af aftalen. 

Men Bo Yde Sørensen, formanden for Fængselsforbundet i Danmark, forventer klart, at anstaltsbetjente i Grønland også får en tilsvarende lønstigning.

- Udgangspunktet er, at vi får forlænget en udligningsaftale, som kommer til at betyde, at niveaumæssigt kommer de grønlandske anstaltsbetjente til at ligge det samme sted som de danske fængselsbetjente, siger han.

Ifølge Bo Yde Sørensen vil en fængselsbetjent i Danmark få næsten 2600 kroner ekstra i løn før skat om måneden med den nye aftale.

Lønaftale for anstaltsbetjente udløber til nytår

Det er kun fire år siden, at anstaltsbetjentene herhjemme efter årtiers kamp fik en aftale med staten, der sikrer, at gruppen får det samme i løn som danske fængselsbetjente. 

Men aftalen er midlertidig og udløber til nytår. Den danske justitsminister, Peter Hummelgaard (S), har dog meldt ud, at aftalen skal blive permanent. 

Det er usikkert, om aftalen fra 2019 let kan blive forlænget uden støre ændringer, siger Bo Yde Sørensen. Det skyldes, at forhold omkring skat og ferie i Grønland ikke er én til én med forholdene for fængselsbetjente i Danmark.

- Der skal jeg have nogle lønteknikere til at trykke lidt på lommeregneren, før vi kan sige, hvor vi er henne. Det mere forhandlingstekniske tager vi inde ved forhandlingsbordet.

Han forventer dog, at aftalen bliver færdig før nytår. Og skulle den først lande i starten af det nye år, vil Bo Yde Sørensen ikke tro, at anstaltsbetjentene herhjemme vil kunne mærke det.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at der kommer et gab i vores grønlandske kollegers løn, fordi vi ikke får lavet den her aftale færdig. Det finder vi en løsning på. Det er jeg fuldstændig overbevist om, siger han. 

Politibetjente får ikke mere i løn med aftale

Mange offentlige ansatte i Danmark er dog ikke en del af den nye aftale i Danmark - for eksempel skolelærere og politibetjente. 

Statsminister Mette Frederiksen siger til DR, at nogle faggrupper er blevet valgt fra, så lønstigningerne kan mærkes mest i de brancher, som mangler ansatte.

Og det ærgrer formanden for Politiforbundet i Danmark, Heino Kegel. 

- Jeg anerkender, at der er behov for et lønløft på det offentlige område. Alle offentligt ansatte har fortjent et lønløft, men også mine medlemmer, siger han til DR.

I stedet har han en klar forventning om, at politibetjentene får mere i løn ved overenskomstforhandlinger i 2024.

Politibetjente hos Grønlands Politi var også en del af den midlertidige lønaftale fra 2019 sammen med anstaltsbetjentene. De fik dog kun godt 10 millioner kroner over fire år ud af et samlet beløb på 49,2 millioner kroner. Resten af beløbet gik til anstaltsbetjentene.

I udmeldingen fra justitsminister Peter Hummelgaard fra i efteråret lyder det dog, at grønlandske politibetjente også skal have samme løn- og ansættelsesvilkår som deres kolleger i Danmark.

Også kredsdommerne har efterlyst mere i løn. Foreløbig er der afsat 50 millioner kroner på den danske finanslov til domstolene i Grønland over de næste fire år. Aftalen rummer dog ikke noget om lønstigninger til området.