Enhedslistens grønlandsordfører, Christian Juhl, er begejstret for anbefalingerne i Forsnoningskommissionens betænkning.

Røde partier roser anbefalinger i Forsoningskommissionen

Mens borgerlige partier i Danmark kritiserer betænkningen fra Forsoningskommissionen, får anbefalingerne ros fra venstrefløjen på Christiansborg.

Mens Radikale Venstre, Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti kritiserer udfaldet af Forsningskommissionens arbejde, er der mere optimisme til venstre for midten.

I 2013 afviste dav. statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers, at Danmark skulle tage del i arbejdet med kommissionen.

- Vi har ikke behov for forsoning, men jeg har fuldt respekt for, at det er en diskussion, der optager det grønlandske folk. Vi vil følge diskussionen nøje herfra, sagde hun til dengang til pressen under et rigsmøde i København med dav. formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond.

LÆS OGSÅ Danmark på sidelinjen i forhold til forsoningskommission

Men hos Socialdemokraterne ser grønlandsordfører Karin Gaardsted i dag positivt på udfaldet af kommissionens arbejde.

"Anbefalingerne er rettet mod, hvad man internt kan gøre i Grønland. Og der er gode anbefalinger, som jeg er sikker på, vil kunne gavne", skriver hun i et skriftligt svar til KNR.

Karin Gaardsted ønsker dog ikke at kommentere på de konkrete anbefalinger i betænkningen, men henviser til, at det er internt, grønalndsk anliggender.

LÆS OGSÅ Forsoningskommissionens anbefalingerne er for generelle

SF og Enhedslisten: Godt med videnscenter

Men hos SF vil grønlandsordfører Karsten Hønge godt kommentere anbefalingerne. Og han er overvejende positiv over arbejdet, selv om betænkningens anbefalinger ’er meget løst formulerede’, siger han.

- Jeg synes, det er nogle gode, fremadrettede forslag, som kommissionen kommer med. Jeg synes, det er godt, at man forsøger at bygge noget op, hvor man selv har kontrol over det i Grønland.

Han henviser særligt til forslaget om at bygge et videnscenter for historie og forsoning i Grønland.

LÆS OGSÅ Videnscenter, sprog og en undskyldning

- Så får man anledning til mere i dybden at reflektere over sin egen historie og over den kultur og folk, man er en del af. Ligesom man overalt i verden er påvirket af udefrakommende hændelser, siger Karsten Hønge.

Hvorvidt der reelt er grund til forsoning internt i befolkningen i Grønland, vil han ikke gøre sig til dommer over, men siger:

- Det er da nogle følelser, vi skal tage alvorligt (…). Så længe det fylder meget hos nogle grønlændere, fylder det også meget hos mig, siger Karsten Hønge.

LÆS OGSÅ Anbefalinger er spild af penge

På den yderste venstrefløj har grønlandsordfører Christian Juhl hos Enhedslisten lutter ros til betænkningen. Han ærgrer sig stadig over, at Danmark afviste at deltage i Forsningskommissionen.

I stedet bør den danske stat nu bakke økonomisk op, hvis Naalakkersuisut vælger at føre nogle af anbefalingerne ud i livet, mener han. Det kunne for eksempel være at lade danske forskere og institutioner stå til rådighed for netop et center for historie og forsoning, siger Christian Juhl.

- Hvis man vil arbejde med historie, koster det forskere. Hvis man vil arbejde med healingsproces, koster det nogle institutioner, der kan arbejde med den slags ting.

Han vil nu tage betænkningen op til debat i Grønlandsudvalget i Folketinget og håber, at udvalget vil gå videre til regeringen med et forslag om økonomisk støtte til anbefalingerne.

LÆS OGSÅ Josef Motzfeldt: Grønland mangler selvværd - ikke forsoningskommissioner

LÆS OGSÅ Aleqa: Vi laver ikke forsoningskommission på grund af manglende selvværd

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt